Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση των μελών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η συνεργασία βασίζεται στην αμερικανική πρόταση να σχηματιστεί «αντιτρομοκρατικός συνασπισμός» εναντίον των ολοένα αυξανόμενου κινδύνου από την εξάπλωση των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ συναντήθηκε με κορυφαίους τούρκους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό των κρατών, με δεδομένο ότι 49 πολίτες της κρατούνται όμηροι από τους τζιχαντιστές του ISIL.

Ο Χέιγκελ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Necdet Özel πριν επισκεφτεί τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον υπουργό άμυνας İsmet Yılmaz. Η επίσκεψη Χέιγκελ στην Άγκυρα, αποτελεί επακόλουθο της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την στρατηγική της Ουάσιγκτον εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Στην προσπάθειά του να συνεταιριστεί σουνιτικά κράτη εναντίον των επίσης σουνιτών του ISIL, έχει καλέσει να συμμετάσχουν στο συνασπισμό χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία αρχικά έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει αλλά εγείρει ορισμένες επιφυλάξεις πριν πάρει τελική απόφαση: «Η τουρκική συμμετοχή σε οποιαδήποτε βήματα θα αναλάβουν οι σύμμαχοί της εξαρτάται από το πώς θα συμβεί, τί θα συμβεί, και τι δεν θα πρέπει να γίνει», σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασισθεί πως θα οργανωθεί η συνεργασία αυτή. Για να προσθέσει: «Οι διαφορές μας υφίστανται στο ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα. Έχουμε ως αρχή για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πλατφόρμα να υπάρχουν προϋποθέσεις για την σταθερότητα στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν αιματοχυσίες και δάκρυα».

Παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις, που οφείλονται στην ομηρία των 49 πολιτών της από τους τζιχαντιστές, η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η συμμετοχή της στη μάχη εναντίον του ISIL είναι αναπότρεπτη.

Τζιχαντιστές με αμερικανικά άρματα που απέκτησαν καταλαμβάνοντας ιρακινές στρατιωτικές βάσεις

Σε άλλη εξέλιξη το Ιράν ανακοίνωσε πως έχει κάνει συλλήψεις ιρανών και πακιστανών πολιτών που ετοιμάζονταν να συνενωθούν με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου που πολεμούν στη συρία και το Ιράκ.

Όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Abdolreza Rahmani ότι συνελήφθησαν ξένοι υπήκοοι που προσπαθούσαν να περάσουν μέσω Ιράν αλλά δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό τους.
Το Σιιτικό Ιράν είναι αντίθετο με τους σουνίτες τζιχανστιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου και πιστεύεται ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον τους.

Σύμφωνα με το «BBC Persian», έγκυρες ιρανικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει εξουσιοδοτήσει τους στρατιωτικούς αρχηγούς της χώρας να συντονίσουν τις δυνάμεις τους στη μάχη εναντίον του Χαλιφάτου με τις αμερικανικές κουρδικές και ιρακινές δυνάμεις».

Πάντως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον του Χαλιφάτου. Το Ιράν παραδοσιακά είναι αντίθετο στην αμερικανική ανάμειξη στο Ιράκ που σε αυτή τη φάση είναι σύμμαχος του Ιράν.

«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πηγαίνει σήμερα στην Ιορδανία και κατόπιν θα πάει στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να συντονίσει συμμαχική προσπάθεια εναντίον της απειλής που έχουν δημιουργήσει οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Γεγονός είναι ότι ο αμερικανός ηγέτης προσπαθεί να δημιουργήσει μια ευρύτερη συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών ώστε να μην κατηγορηθούν οι ΗΠΑ ότι δρουν μονομερώς σε έναν διόλου δημοφιλή πόλεμο στο Ιράκ.

Πηγή: BBC-Hurriyet
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης