Για μεγάλο σεισμό προειδοποιεί ο γνωστός Τούρκος σεισμολόγος Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος δηλώνει πως «υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν και τα δύο ρήγματα ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες ζωών και περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη από ό,τι στο σύνολο των 11 επαρχιών του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου». «Ένας σεισμός αναμένεται να γίνει κάθε 6 χρόνια με 10 χρόνια, εμείς αυτή τη στιγμή παίζουμε στην παράταση».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο TGRT Haber, ο καθηγητής δήλωσε ότι το «το 1766, τα ρήγματα έσπασαν με διαφορά 3 μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 Ρίχτερ με διαφορά τριών μηνών. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, οι σεισμοί και τα γεγονότα που μπορεί να προκληθούν από τους σεισμούς… πώς θα αντιδράσει η Κωνσταντινούπολη, πού θα είναι αβοήθητη και πώς θα προκύψουν οι μέγιστες απώλειες; Αυτά μελετήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσωπικά, υπό την προεδρία μου, οχτώ διεθνή πλοία, μεταξύ των οποίων και τουρκικά, εργάζονται σε ολόκληρη την περιοχή του Μαρμαρά. Πραγματοποιήσαμε αυτές τις μελέτες. Ξέρουμε ποια μέρη της Κωνσταντινούπολης θα είναι ευάλωτα, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και ποιες περιοχές είναι αυτές. Ελπίζω ότι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι και τα στοιχεία της πόλης. Η πόλη δεν προετοιμάζεται για έναν σεισμό τυχαία.

Όταν πρόκειται για την προετοιμασία της Κωνσταντινούπολης για έναν σεισμό, σκεφτόμαστε αμέσως το κτηριακό απόθεμα. Υπάρχουν και λόγοι για το κτηριακό απόθεμα. Κατασκευές, χτίζονται όμορφα κτήρια. Το κοινό είναι ικανοποιημένο, ο εργολάβος είναι ικανοποιημένος, ο δήμαρχος είναι ικανοποιημένος. Φυσικά είναι καλό, η ανανέωση του κτηριακού αποθέματος της πόλης είναι καλή και για τους σεισμούς. Μειώνει τις ζημιές. Αλλά δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστεί η Κωνσταντινούπολη για σεισμό με ένα απλό κτηριακό απόθεμα. Αν προετοιμάσεις όλα τα στοιχεία της πόλης, το κοινό, τις υποδομές, το κτηριακό απόθεμα, το οικοσύστημα και το περιβάλλον και την οικονομία για έναν σεισμό ταυτόχρονα με ολοκληρωμένο τρόπο, θα έχεις προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό».

Υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν και τα δύο ρήγματα ταυτόχρονα

«Ο δήμαρχος που θα αναλάβει την Κωνσταντινούπολη από την 1η Απριλίου πρέπει να προετοιμάσει την πόλη για σεισμό. Η απειλή είναι στον Μαρμαρά. Ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος πρέπει να ξέρει από πού προέρχεται η απειλή. Θα γίνει σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά και στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Το ένα από αυτά είναι το τμήμα των νησιών, το άλλο είναι το Kumburgaz. Υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν αυτοί οι δύο κλάδοι ταυτόχρονα. Έσπασαν με διαφορά τριών μηνών το 1766. Αν και οι δύο σπάσουν, υπάρχει πιθανότητα να ανέβει έως και 7,6 Ρίχτερ. Όταν πρόκειται για σεισμούς, οι πολιτικοί σκέφτονται το “κτηριακό απόθεμα”. Η αύξηση του κτηριακού αποθέματος στην Κωνσταντινούπολη θα μειώσει τις ζημιές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν μπορούμε να έχουμε 20.000 με 50.000 θανάτους σε κάθε σεισμό

«Σεισμός 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία και 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τυχαία. Δεν μπορούμε να έχουμε 20.000 με 50.000 θανάτους σε κάθε σεισμό. Αυτή είναι μια κατάσταση που ο κόσμος βρίσκει περίεργη και δεν μας ταιριάζει».

Η Κωνσταντινούπολη παίζει στην παράταση

«Ένας σεισμός αναμένεται να συμβεί εντός 6 ετών, συν ή πλην, και εντός 10 ετών. Αυτή τη στιγμή παίζουμε στην παράταση. Η πιθανότητα ενός σεισμού 7 Ρίχτερ και άνω στον Μαρμαρά είναι 47%. Θα πρέπει να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον σεισμό. Οι πολίτες και το κράτος πρέπει να δώσουν τα χέρια και να το ξεπεράσουν αυτό».

Θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες ζωών και περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη από ό,τι σε 11 επαρχίες μαζί

«Το πιο σημαντικό συστατικό της ετοιμότητας για τους σεισμούς είναι το κοινό. Θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες ζωών και περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη από ό,τι σε 11 επαρχίες μαζί. Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 50 χιλιάδες νεκροί στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης. Όσοι διαθέτουν προηγμένες τεχνολογικές κοινωνίες βλέπουν τις χώρες που έχουν πάρα πολλούς θανάτους σε αυτούς τους σεισμούς ως οπισθοδρομικούς. Αυτά τα ρήγματα προκαλούν σεισμούς και θα συνεχίσουν να το κάνουν για εκατομμύρια χρόνια».

Ποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες;

«Στην ευρωπαϊκή πλευρά, η περιοχή 10 χιλιόμετρα από την ακτή και μέχρι τη Σηλυβρία θα είναι τα μέρη που θα υποστούν τις περισσότερες απώλειες στον σεισμό. Στην πλευρά της Ανατολίας θα επηρεαστούν περιοχές ξεκινώντας από τα παράλια και πιο μέσα. Όταν έγινε ο σεισμός του 1999, πήγαμε σε ορισμένες περιοχές και παρακαλέσαμε τους δημάρχους “να μην παραχωρήσουν χωροταξίες και οικισμούς”. Η Τούζλα και τα περίχωρά της, οι παραθαλάσσιες περιοχές του Καρτάλ και του Μαλτέπε ενδέχεται να επηρεαστούν. Σκεφτείτε τον χάρτη και σχεδιάστε μια γραμμή αριστερά και δεξιά παράλληλα με τη δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου. Οι περιοχές νότια αυτής της καμπύλης θα επηρεαστούν περισσότερο από τον σεισμό. Όσοι βρίσκονται στα βόρεια θα επηρεαστούν σχετικά λιγότερο. Θα σημειωθούν σεισμοί μεταξύ 7,2 και 7,6 Ρίχτερ και θα επηρεαστούν από αυτούς. Φωνάζουμε από το 1999, κανείς δεν μας πήρε στα σοβαρά. Μόλις πρόσφατα άρχισαν να μας ακούν οι πολιτικοί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης