Του Κώστα Μπετινάκη

Οι Ευρωπαϊκές προτάσεις αναφορικά με τη συριακή κρίση καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις από τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) περιλαμβάνονται στην ατζέντα ζητημάτων που θα τεθούν επί τάπητος στη διάσκεψη της Μπρατισλάβα από τους 27 (πλέον μετά το Brexit) ηγέτες της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε επίσημα η προεδρία της Σλοβακίας.

Η διαίρεση των κρατών-μελών γύρω από την προσφυγική κρίση θα δείξει κατά τις εργασίες της συνόδου στη Μπρατισλάβα πόσο βαθύ είναι το σχίσμα που αναμένεται να προκληθεί στην Ε.Ε.Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο ότι παρόλο που δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα, το μεταναστευτικό είναι το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει και θα προκαλέσει τον ιδεολογικό διχασμό ανάμεσα στα παλιότερα φεντεραλιστικά και τα νεότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με κυρίαρχους τους σκληροπυρηνικούς εθνικο-λαϊκιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαίρεση γύρω από την προσφυγική κρίση θα δείξει πόσο βαθύ είναι το σχίσμα που αναμένεται να προκληθεί.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Beata Szydlo θα εμφανισθεί στην διάσκεψη κορυφής με δύο ρόλους: Ως προεδρεύουσα (σ.σ.: η Πολωνία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.) αλλά και ως επικεφαλής της ομάδας Visegrad, μιας ανεπίσημης συμμαχίας τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών κρατών που ευαγγελίζονται την «κουζίνα» του αρχιμάγειρα Jaroslaw Kaczynski, του Πολωνού υπερσυντηρητικού επικεφαλής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη.


 
Από την άλλη σήμερα, εμφανίσθηκε ως «λαγός» της άλλης άποψης ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn που ζήτησε, σε συνέντευξή του την αποπομπή της Ουγγαρίας από την Ε.Ε. «λόγω μαζικής παραβίασης» δομικών αξιών της Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση από τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto,ήταν ότι «ο κ. Asselborn δεν θα πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά».

Υπάρχει ωστόσο και το δημοψήφισμα που πρόκειται να γίνει στις 2 Οκτωβρίου στην Ουγγαρία, στο οποίο οι Ούγγροι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τα ποσοστά προσφύγων που καλεί η Ε.Ε. να μοιρασθούν στις χώρες–μέλη της.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί ο ρόλος που θα παίξει στη διάσκεψη της Μπρατισλάβα η διάσκεψη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Το άκρον άωτον της ευρωπαϊκής υποκρισίας φαίνεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν μόλις πριν δύο μήνες, πάλι στην Μπρατισλάβα (και ουδείς είχε ασχοληθεί με αυτές), στην διάσκεψη για «Επενδύσεις και Διασυνδέσεις».

Διακήρυξη της Μπρατισλάβα

Ακολουθεί απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Μπρατισλάβα, όπως συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) υποστηρίζει ένα μακρόπνοο όραμα για την Ευρώπη, το οποίο βασίζεται στην ενίσχυση των επενδύσεων για την προώθηση της συνοχής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στις πόλεις και τις περιφέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιστορικών διαστάσεων επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι περιφέρειες, οι πόλεις και οι αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη διαθέτουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες επενδύσεων, αλλά εξακολουθούν να προσκρούουν σε υπερβολικά πολλά εμπόδια κατά την προσπάθειά τους να τις αξιοποιήσουν.

Οι τοπικές και οι περιφερειακές Αρχές πραγματοποιούν επενδύσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Οι οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές μετασχηματίζουν ταχέως τις κοινωνίες και τις εδαφικές περιοχές μας: Αυτό δε συμβαίνει μόνο σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο και στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι τοπικές και οι περιφερειακές Αρχές έχουν αναλάβει την πολιτική δέσμευση να προτείνουν πέντε βασικές λύσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων:

Ως μέρος του μακροπρόθεσμου οράματος της ΕτΠ όσον αφορά στις επενδύσεις, η παρούσα δήλωση θα συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που θα βασίζεται σε μια σειρά γνωμοδοτήσεων όπου σκιαγραφούνται οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕτΠ».

«Πρέπει να τα βρουν» στη Γερμανία

Αλλά το μεταναστευτικό έχει φέρει τα πάνω κάτω στη Γερμανία. Ο πολιτικός επιστήμων και ερευνητής των πολιτικών συσχετισμών καθηγητής Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF θεωρεί ότι οι τρεις εταίροι του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να τα βρουν στο προσφυγικό και να μην αποφεύγουν τη συνεννόηση για το θέμα.

# Καταρχήν θα πρέπει να βρουν μια λύση γιατί οι πολίτες θεωρούν το προσφυγικό σημαντικό πρόβλημα. Αρκεί να δουν στις σφυγμομετρήσεις ποια προβλήματα θεωρούν οι ψηφοφόροι τα πιο σοβαρά.

# Κατά δεύτερον, η προσφυγική πολιτική είναι το πεδίο, στο οποίο θα κριθεί η απόδοση της κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ.

# Και τρίτον έχουν ληφθεί βασικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά άλλα πολύπλοκα θέματα, όπως το φορολογικό.

Μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων έχουν δρομολογηθεί. Μόνο το Χρστιανοκοινωνικό κόμμα θέτει συνεχώς θέμα ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες και ελέγχου των συνόρων

Επίσης το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θέτει εντέχνως θέμα μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για μια τέτοια νομοθεσία.

Τελικά, το Χριστιανοδημοκρατικό όπως και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η Γερμανία είναι χώρα μεταναστευτική και θα πρέπει να ρυθμίσουν το πρόβλημα κάτω από αυτήν την οπτική γωνία».

Τώρα ποιος γνωρίζει ποιες είναι οι «fundamental values», (σ.σ.: «δομικές αξίες») της Ε.Ε.; 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης