Η Συνάντηση του Νότου -η μίνι σύνοδος κορυφής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ισπανίας- που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσελκύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου.

Μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην Ε.Ε. προβλέπει η εφημερίδα «Die Welt». Δημοσίευμα της «Wirtschaftswoche» υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην εντατική».

Μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην Ε.Ε. προβλέπει η εφημερίδα «Die Welt». Δημοσίευμα της «Wirtschaftswoche» υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην εντατική»Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσέρχεται στη σύνοδο των χωρών του Νότου στην Αθήνα δείχνοντας πως στο οικονομικό πεδίο θέλει να αποφύγει μια ανοιχτή σύγκρουση με το Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρέντσι πρόκειται να πάρει μέρος στη σύνοδο με συγκεκριμένη ατζέντα. Όπως δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, το κύριο σημείο που ενδιαφέρει τη χώρα του αυτήν τη στιγμή είναι η μετανάστευση. Η Ρώμη ζητεί ίσο καταμερισμό των βαρών, με πραγματική έναρξη της επανεγκατάστασης των προσφύγων και επιστροφή στις χώρες τους, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί -και στην Αθήνα- στην πρότασή του για οικονομική στήριξη των χωρών της Αφρικής, από τις οποίες προέρχονται και περνούν πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εύθραυστος ο άξονας Βερολίνου-Παρισίων»

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Die Welt» του Βερολίνου, το μότο της συνάντησης «Ανάπτυξη αντί Λιτότητα» το επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για εξαγγελία πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας» επισημαίνει και προσθέτει: «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο χρόνος της συνάντησης δεν είναι τυχαίος. Γίνεται μία εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το Brexit η Ε.Ε. πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή διάγνωση της κατάστασης: «Περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίες, περισσότερη συνεργασία».

«Οι χώρες της Μεσογείου έχουν απάντηση: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερες κοινές θέσεις» παρατηρεί η εφημερίδα. «Θέλουν περισσότερη Ευρώπη, θέλουν μιαν Ευρώπη στην οποία ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία να τα πάρουν μαζί τους. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος, μέσα από την οπτική γωνία κι άλλων ομάδων κρατών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν λόγο και ρόλο σε μια νέα Ε.Ε., όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ ή της ανατολικής Ευρώπης, είναι το εξής: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».

«Αθέτησε όλες τις υποσχέσεις ο Τσίπρας»

Στη συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και σε όλο το φάσμα της προβληματικής κατάστασης που αφορά στην Ελλάδα αναφέρεται και η εβδομαδιαία εφημερίδα «Wirtschaftswoche». Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του γνωστού στην Ελλάδα οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν. «Στη Συνάντηση του Νότου κρύβεται η πολιτική των συμβόλων» υποστηρίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Από την αρχή της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας ονειρευόταν να δημιουργήσει μια αριστερή συμμαχία του Νότου στην Ευρώπη. Βέβαια, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι συντηρητικός και δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα, διότι είναι μεταβατικός. Παρ’ όλα αυτά, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να δώσουν ένα μήνυμα εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Αυτό είναι το συνεκτικό στοιχείο παρ’ όλες τις διαφορές».

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μπάστιαν υποστηρίζει ότι «έχει αθετήσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που ουδείς περίμενε από έναν αριστερό» και εκφράζει την πρόβλεψη ότι «στις επόμενες εκλογές το ισχυρότερο κόμμα θα είναι όλων εκείνων που δεν θα πάνε να ψηφίσουν».

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας της ευρωπαϊκής πολιτικής διασώσεων» υποστηρίζει. «Ο Τσίπρας κάνει όλο και πιο σαφές ότι δεν έχει πειστεί για το τρίτο πακέτο διάσωσης, το εφαρμόζει παρά τη θέλησή του. Μιλά για όρους αντί για μεταρρυθμίσεις» προσθέτει.

«Αστακός» η Αθήνα

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς και στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αυτοκινητοπομπές με τους αρχηγούς των κρατών που μετέχουν στη Σύνοδο, από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της Αθήνας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ισχύουν από τις 10.00 το πρωί της Παρασκευής.

Μόνιμα κλειστή ως και την ολοκλήρωση της Συνόδου, το απόγευμα, θα είναι η Βασιλίσσης Όλγας, από το ύψος της Βασιλέως Κωνσταντίνου έως την Αμαλίας.

Παράλληλα, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από τα σημεία όπου θα περνούν οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Αυστηρά είναι επίσης τα μέτρα ασφαλείας. Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών βρίσκονται επί ποδός, ενώ έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) τα σημεία όπου θα καταλύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

  
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από DW
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης, Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης