Στη φασολάδα, τη φακή και τη φάβα το έχουν ρίξει οι ‘Ελληνες, όχι βεβαίως επειδή είναι Σαρακοστή, αλλά επειδή τα οικονομικά του μέσου νοικοκυριού δεν αντέχουν πλέον την πολυτέλεια ακριβότερων αγαθών, όπως το κρέας ή το ψάρι…
Απόδειξη ότι η κατανάλωση ψαρικών και «φρούτων θαλάσσης» στη Βαρβάκειο αγορά φέτος περιορίστηκε στο 50% και σε είδη που δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος έκανε θραύση και η «μίνι» λαγάνα των 500 γραμ. που κόστιζε 1,50 ευρώ, έναντι των 2,50 που κόστιζε η κανονική των 750 γραμμαρίων.
Ωστόσο και οι καταναλωτικές οργανώσεις, όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ, διαπιστώνουν το ίδιο καθώς σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα το καθημερινό πιάτο του μέσου Έλληνα περιέχει πλέον περισσότερες φορές την εβδομάδα, όσπρια και λαχανικά, ενώ για κανένα κρασάκι στο τραπέζι μαζί με το μεσημεριανό ούτε λόγος πλέον…
Σύμφωνα με την έρευνα πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών. Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.
Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) ενώ περιορίστηκε και το.. .αλκοόλ (48,8%). Τα τρόφιμα που επιλέγονται συχνότερα για κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%). Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες).
Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ε. Αλευρίτου, τελείωσε την παρουσίαση της έρευνας με ένα απόσπασμα από βιβλίο του Ξ. Ζολώτα «…οι κοινωνίες της αφθονίας… σε μεγάλο βαθμό κοινωνίες καταστροφής ευνόησαν τη δημιουργία του ανθρώπου-καταναλωτή…», εκφράζοντας τη γνώμη ότι «η κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για επάνοδο στις ανθρώπινες αξίες, ως ατόμων και κοινωνίας, τις οποίες η υπερκαταναλωτική λαίλαπα άμβλυνε, ενίσχυση και παγίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης που ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, εξορθολογισμό της κατανάλωσής μας και υιοθέτηση συνειδητής στάσης ζωής, αναφορικά με τις επιλογές μας ως καταναλωτών και τέλος επιστροφή στην παραδοσιακή μας διατροφή με τις αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στην υγεία».
Φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου, που μετείχαν στην ίδια έρευνα, ανέφεραν ότι τo 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του, το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών και ότι το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας
