Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η ασυδοσία του ιστότοπου ellinikahoaxes με την αναφορά του στο ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» για τον 35χρονο που έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Pfizer. 

Η γνωστή ιστοσελίδα, που πολύ συχνά υπερβαίνει τα όρια του ρόλου της ως fact checker ειδήσεων, ξαναχτύπησε, επισημαίνοντας ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» ως παραπλανητικό, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει επαρκώς τους ακριβείς λόγους για τους οποίους αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αποδεικνύει, λοιπόν, άλλη μια φορά την εμπάθειά της, αλλά κυρίως την έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» που επισημάνθηκε ως «παραπληροφόρηση» μεταφέρει συγκεκριμένα όσα δήλωσε ο πατέρας ενός ανθρώπου που πέθανε αφού είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, χωρίς πουθενά να καταλογίζει τον θάνατο στο ίδιο το εμβόλιο ή να προχωρά σε κάποιο ιατρικό πόρισμα. Τα ellinikahoaxes, λοιπόν, μας ενημερώνουν ότι το δημοσίευμα του zougla.gr «αποτέλεσε το έναυσμα για τη διασπορά ψευδών ισχυρισμών για το εμβόλιο κατά της COVID-19». Και, ρωτάμε, πώς μπορεί να ευθύνεται η δική μας ιστοσελίδα για το περιεχόμενο που αναρτούν τρίτοι διαστρεβλώνοντας το δικό μας ρεπορτάζ;

Όπως είχε αποκαλύψει και στο παρελθόν το zougla.gr, η ιστοσελίδα ellinikahoaxes, αποτελούμενη από συντάκτες και στελέχη αμφίβολου δημοσιογραφικού υποβάθρου, καθώς πρόκειται για στρατιωτικούς και web developers μεταξύ άλλων, κρίνει δημοσιογραφικά κείμενα και αποφαίνεται για το κατά πόσο τα περιεχόμενά τους είναι αληθή ή όχι.

Να επισημανθεί πως, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το zougla.gr, δύο στελέχη της ιστοσελίδας -ο ένας είναι ο διαχειριστής της- είναι μέλη δημοσιογραφικής ένωσης, έχοντας αποκτήσει και τυπικά τη «δημοσιογραφική» ιδιότητα, παρ΄ ότι δεν πληρούν μια σειρά σοβαρών προϋποθέσεων για αυτό, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικά ερωτήματα και υποψίες για υποβολή ψευδών δηλώσεων και βεβαιώσεων με σκοπό την παραπλάνηση των αρμοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απορίας άξιον είναι, λοιπόν, το με τι πειστήρια αποφασίζει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα για το αν είναι αληθή τα δημοσιεύματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ επαγγελματιών δημοσιογράφων με χρόνια εμπειρίας στον χώρο του Τύπου. Είναι επίσης και ένα ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να παρέμβει η Ένωση Συντακτών για να προστατεύσει την ελληνική δημοσιογραφία, καθώς δεν μπορεί αυθαίρετα όποιος έχει πολιτικές «πλάτες» και κεφάλαιο να γίνεται «δικαστής», να διαμορφώνει κατά το δοκούν την κοινή γνώμη, να δημιουργεί εντυπώσεις  και να κρίνει όποιο ζήτημα εκείνος επιλέξει και με τρόπο που εξυπηρετεί σαφώς τα δικά του συμφέροντα.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο, όταν τα ellinikahoaxes καταφέρονταν εναντίον του Πέτρου Ζωγράφου, για να καταλήξουν μετά να ψάχνουν τρόπο συμβιβασμού μόλις το πράγμα σοβάρεψε και πήγε πιο βαθιά από όσο μπορούσαν να πατήσουν, με μηνύσεις και αγωγές με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών» ενός αυτόκλητου κριτή που δεν έχει όμως τα «γαλόνια» για να κρίνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης