Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους βρίσκεται το δολάριο, εν όψει της αποψινής ομιλίας του επικεφαλής της Federal Reserve, κατά τη διάρκεια της οποίας ενδεχομένως ξεδιαλύνει το «τοπίο» σχετικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, το αμερικανικό νόμισμα είχε βρεθεί υπό πίεση λόγω των ενδείξεων επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, ως απόρροια της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τυχόν οπισθοχώρηση στο σχέδιο ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής της Federal Reserve θα συνεπάγεται την αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο από τον Ιανουάριο καταγράφει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 10%.

Ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει και η τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουλ ως προς τις εχθρικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ασκούσα πολιτική της Fed.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται εναντίον της αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας πως πλήττει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος υπολογίζει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων «αντιπάλων» του, αυξάνεται κατά 0,2% στις 97,51 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί στα επίπεδα του 1,1267 δολαρίου, χάνοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις πάνω από το 1,5% της αξίας του, λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων για την πορεία της Ευρωζώνης αλλά και της σύγκρουσης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης