Το δίλημμα των Βρετανών για το Brexit δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά αφορά άμεσα και την οικονομία. Όπως σχολιάζει το CNN Money ουσιαστικά η χώρα καλείται να επιλέξει μέσα στο 2019 ανάμεσα στην ύφεση και την οικονομική «ανάσα».

Ένα no deal, δηλαδή έξοδος στις 29 Μαρτίου, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για τη σχέση με την Ε.Ε., θα μπορούσε να βυθίσει την βρετανική οικονομία στην ύφεση, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η UBS. Αντιθέτως μία συμφωνία θα έδινε μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου για δύσκολες αποφάσεις και θα προσέφερε στις περισσότερη βεβαίοτητα στις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρηματικές ενώσεις της Βρετανίας επίσης προειδοποιούν ότι ένα άτακτο Brexit θα ήταν «καταστροφή», ενώ και η Oxford Econmics προειδοποιεί πως η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από μία συμφωνία, που θα της δώσει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί τις εκατοντάδες διεθνείς εμπορικές και άλλες συμφωνίες, στις οποίες σήμερα συμμετέχει ως μέλος της Ε.Ε.

Υπολογίζει ότι η οικονομία θα είναι 2,1% μικρότερη στα τέλη του 2020 σε σχέση με το μέγεθός της σε περίπτωση, που υπάρξει έξοδος με συμφωνία.

Η Capital Economics επίσης προβλέπει ότι σε περίπτωση no deal η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,2% το 2019 και η στερλίνα θα βυθιστεί στα 1,12 δολάρια από τα σημερινά επίπεδα του 1,26 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι σε περίπτωση no deal η βρετανική οικονομία θα είναι σε 15 χρόνια 7,7% μικρότερη από ό,τι θα ήταν σε περίπτωση συμφωνίας.

Πηγή: CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης