Προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Νοέμβριο κινείται το ρωσικό ρούβλι, μετά την υπογραφή από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτελεστικού προεδρικού διατάγματος για ακόμη έναν γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην επίθεση με χημικό παράγοντα κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, σε βρετανικό έδαφος, το 2018.

Το διάταγμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο αργά το βράδυ της Πέμπτης, περιλαμβάνει δυσκολότερα εμπόδια όσον αφορά τη διεθνή χρηματοδότηση και τη λήψη δανείων από αμερικανικές τράπεζες, αν και δεν έγινε γνωστό από πότε ισχύουν τα νέα μέτρα ούτε ποια ακριβώς θα είναι η έκταση δραστηριοτήτων που θα καλύπτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κρεμλίνο επισήμως αρνείται κάθε σχέση με την δηλητηρίαση των Σκριπάλ.

Το γεγονός αποτελεί σημαντικό σοκ για τους επενδυτές, καθώς οι τελευταίοι έχουν αναδείξει τελευταία τη Ρωσία στο αγαπημένο τους “στοίχημα” μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, αγοράζοντας ρωσικό κρατικό χρέος λόγω των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων της.

Ξένοι επενδυτές ελέγχουν πλέον περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του ρωσικού κρατικού χρέους σε τοπικό νόμισμα (ρούβλι), ποσοστό που αποτελεί υψηλό τουλάχιστον ενός έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρούβλι χάνει σήμερα έως 1,6% στα 65,4 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλι σημείωσαν άνοδο 12 μονάδων βάσης, στο 7,47%.

Ο Ivan Tchakarov, οικονομικός αναλυτής της Citigroup στη Μόσχα, ανέφερε ότι οι αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων θα μπορούσαν να εκτιναχθούν προς τα πάνω έως και άλλες 30 μονάδες βάσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης