Zougla Newsroom
Για επώδυνες μέρες στην οικονομία προειδοποίησε τους Αμερικανικούς ο Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά την έναρξη του οικονομικού συμποσίου της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί «καλοκαιρινό Νταβός».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ως προς τη δέσμευση του συμβουλίου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι αναπόφευκτα «επώδυνο» για την αμερικανική οικονομία.
Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.
Υπό την έννοια αυτή, παρά και τις τέσσερις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed δεν πρόκειται να… κατεβάσει ταχύτητα, με τον κύριο Πάουελ να αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τερματισμό ή έστω προσωρινή διακοπή στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις δηλώσεις αυτές η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street διευρύνθηκε.
Στο ίδιο κλίμα και η ΕΚΤ – Δυσκολίες στην Ευρώπη
Κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέλουν στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, τον Σεπτέμβριο, να συζητηθεί η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, παρά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς επιδεινώνεται η εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίασή της, αν και είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η αύξηση θα είναι κατά 25 μονάδες, ενώ και για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχει προεξοφληθεί άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες.
Αν και κανένα μέλος της ΕΚΤ δεν έχει υπερασπιστεί δημόσια μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, οι δύο διαδοχικές αυξήσεις της Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης την κάθε φορά και ο επίμονος πληθωρισμός ενισχύουν την πιθανότητα να ξεκινήσει και στους κόλπους της ΕΚΤ μια τέτοια συζήτηση, σημειώνει το Reuters.
«Δεν είναι αναγκαίο ότι θα υποστηρίξω μια αύξηση κατά 75 μ.β., αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συζητηθεί» ανέφερε μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Αν το έκανε η Fed, δεν υπάρχει κανένας λόγος τουλάχιστον να μην το βάλουμε στο τραπέζι» πρόσθεσε.
Αν και μια αύξηση κατά 75 μ.β. δεν θεωρείται ακόμα πολύ πιθανή, δεδομένων των αναμενόμενων αντιδράσεων από τις χώρες του Νότου, οι τελευταίες δηλώσεις ενισχύουν το σενάριο για μια αύξηση κατά 50 μ.β. και δείχνουν ότι στις διαβουλεύσεις θα υπάρξει επιθετική διάθεση, σχολιάζει το Reuters.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Isabel Schnabel, της ΕΚΤ, επισήμανε πως η εικόνα όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., σε μια ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα ίσως σχεδιάζει να προχωρήσει μια παρόμοια αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση.
Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,9% τον προηγούμενο μήνα, πάνω από τέσσερις φορές τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, ενώ ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, είναι πάνω από δύο φορές ο επίσημος στόχος.
«Ο πληθωρισμός γίνεται όλο και περισσότερο ευρύς και οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες» αναφέρει στο πρακτορείο μια δεύτερη πηγή. «Οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει τον Ιούνιο. Έτσι, συμφωνώ ότι οι 75 μ.β. θα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθούν» συμπληρώνει.
Μια τρίτη πηγή ανέφερε: «Για μένα οι 50 μ.β. είναι το ελάχιστο. Περισσότερα στοιχεία θα έρθουν πριν τις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν βλέπω ισχυρά επιχειρήματα για τις 75 μονάδες».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν μειώνει την ανάγκη για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, απηχώντας ανάλογες θέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στους κόλπους της αμερικανικής Federal Reserve.
«Ακόμα και αν δεν προχωρήσεις σε αυξήσεις των επιτοκίων, θα γίνει η ενέργεια πιο φθηνή; Όχι. Στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ακριβή, καθώς το ευρώ αναμένεται να αποδυναμωθεί και η ενέργεια αποτιμάται σε δολάρια» σημείωσε μια τέταρτη πηγή.
«Αλλά αν δεν αυξήσεις τα επιτόκια, οι πληθωριστικές προσδοκίες θα ενταθούν, και έτσι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα αργότερα. Ο κίνδυνος αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα είναι πολύ μεγαλύτερος» πρόσθεσε.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το σοκ από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου υποχρεώνει κάποιες βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή τους, κάτι που στη συνέχεια προκαλεί ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Αναγνώρισαν, πάντως, ότι η ύφεση θα αμβλύνει κάποιες από τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές και θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΚΤ να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο.