Θετικά τα ευρήματα από τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ»-Σε περαιτέρω μελέτες θα προβεί η Total

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:52
Θετικά τα ευρήματα από τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ»-Σε περαιτέρω μελέτες θα προβεί η Total
Άκρως θετικά είναι τα ευρήματα από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αυξάνει τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο.

Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των 3.800 μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, καθώς και το γεγονός ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» έχει την ίδια γεωλογική δομή με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ «Zohr».

Πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για τον λόγο αυτόν η κοινοπραξία ENI-Total θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστατες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε, ακόμη, ότι οι νέες ανακαλύψεις αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθεί είναι και εμπορεύσιμο. Σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά στο γεωτρητικό πρόγραμμα και ότι απόψε ή αύριο το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά». Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018, ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018, 15:57