Μια πρωτοφανής «κραυγή» ακούγεται τις τελευταίες ώρες από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που επιστρέφουν στην επιχείρηση τα χρήματα των υπερωριών τους, προκειμένου να γίνουν 7.000 άκρως απαραίτητες προσλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να μετράμε άλλα θύματα» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, τονίζοντας ότι η έλλειψη προσωπικού έχει καταστήσει τις υπερωρίες «υποχρεωτικές» με αποτέλεσμα η συσσωρευμένη κούραση να οδηγεί σε δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και αφήνοντας χωρίς ρεύμα μεγάλες περιοχές της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν στοχεύουν στη βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής θέσης των εργαζομένων, αλλά έχουν ως κύριο και μοναδικό αίτημα την πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Κατ’ αρχήν, η ΓΕΝΟΠ σχεδιάζει να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ στις 25 Ιουνίου, ενώ από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου αρχίζει απεργιακές κινητοποιήσεις. Κατά τις ημέρες αυτές οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα δουλεύουν υπερωριακά για την αποκατάσταση τυχόν βλαβών, γεγονός που σημαίνει ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου καύσωνα και αν λόγω αυξημένης ζήτησης για ρεύμα σημειωθούν πολλές βλάβες, τότε υπάρχει κίνδυνος περικοπών, ακόμη και blackout. Στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία, και από τις 20 Ιουλίου και μετά θα αρχίσουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη βιομηχανία που είναι μέχρι 30 ετών (επί συνόλου 23.354) δεν είναι παρά 250 και ότι τα επόμενα χρόνια θα βγουν στη σύνταξη πάνω από 4.500 υπάλληλοί της. Έτσι, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται στη ΔΕΗ ακόμη και εάν διενεργηθεί τώρα η σχετική προκήρυξη πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Ο χρόνος που απαιτείται για την ενεργοποίηση των σχετικών συμβάσεων έχει φθάσει πλέον στα δύο με τρία χρόνια.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι την ώρα που η διοίκηση υποτίθεται ότι επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη, αναγκάστηκε να δώσει 60 εκατ. ευρώ για υπερωρίες και 37,5 εκατ. ευρώ για συσσωρευμένα ρεπό, τα οποία δεν είχε καταβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενη τότε οικονομική αδυναμία. Κατηγορούν ακόμη τη διοίκηση ότι το εποχικό προσωπικό, από μόλις 233 εργαζομένους το 1998, σήμερα αριθμεί 2.790.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης