Ένα μικρό κύμα αντιδράσεων υπήρξε στις Ευρωπαϊκές χρηματαγορές, σε ότι έχει να κάνει με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και άλλων 8 Ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως γιατί οι αγορές υποψιάζονταν από καιρό ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη παρουσίασαν μικρά σκαμπανεβάσματα για να κλείσουν με οριακά κέρδη, ενώ οι Ασιατικές χρηματαγορές υποχώρησαν κατά περίπου 1%. Η Wall Street ήταν κλειστή τη Δευτέρα, λόγω της εορτής του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε τη Δευτέρα την πιστοληπτική ικανότητα του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά ο οίκος Moody’s δήλωσε ότι θα διατηρήσει την ανώτατη αξιολόγηση για τη Γαλλία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομική πολιτική της χώρας κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας θα αύξανε το κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά το Παρίσι πούλησε βραχυπρόθεσμα ομόλογα αξίας 11 δισεκατομμυρίων με χαμηλότερο επιτόκιο απ’ τα ισόποσα ομόλογα που είχε διαθέσει την περασμένη εβδομάδα.

Από τη πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που βρίσκεται στο επίκεντρο δύσκολης εκστρατείας για την επανεκλογή του, δήλωσε ότι η υποβάθμιση της S&P «δεν αλλάζει τίποτα στη πραγματικότητα», αλλά παραδέχτηκε ότι η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα της και τις δαπάνες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης