Η ομάδα των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) πρέπει να σχεδιάσει άμεσα ένα συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης για να αποτρέψει τη στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του.

«Η G20 πρέπει να σχεδιάσει τώρα μία συντονισμένη ενίσχυση της ζήτησης, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις» επισημαίνεται στην έκθεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το κείμενο θα τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων της G20 στη Σαγκάη μέσα στην εβδομάδα, στον απόηχο των χαμηλών πτήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές, της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των ενδείξεων για την οικονομική εξασθένηση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
«Η G20 πρέπει να σχεδιάσει τώρα μία συντονισμένη ενίσχυση της ζήτησης, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις» επισημαίνεται στην έκθεση.

Κρίσιμη συνάντηση

Η Σύνοδος της Σαγκάης συγκρίνεται ήδη με τη Σύνοδο της G20 τον Απρίλιο του 2009, όταν οι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε μία συντονισμένη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας προκειμένου να αποτρέψουν μία μεγάλη ύφεση κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της «Lehman Brothers».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου υποβάθμισε, πάντως, τις προσδοκίες για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τη G20 αυτήν την εβδομάδα, δηλώνοντας στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «κάποιες οικονομίες τα πηγαίνουν καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις» γι’ αυτό και οι επενδυτές δεν πρέπει να αποθαρρύνονται.

Διαφορετική άποψη εκφράζει το Ταμείο, με στελέχη του να προειδοποιούν ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές για τις αναδυόμενες οικονομίες», όπου οι εξαγωγές πρώτων υλών έχουν πληγεί σφοδρά από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. «Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν μεγαλύτερους κινδύνους για τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης» προστίθεται στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης