Ένα ακόμη κρίσιμο crash test περνά σήμερα η ελληνική οικονομία η οποία τίθεται εκ νέου στο μικροσκόπιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Εκεί, σήμερα και αύριο, ενώπιον των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενός προϋπολογισμού, που για τους υπουργούς Οικονομικών των 27 είναι σημάδι των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση ( μεταρρυθμίσεις, έλλειμμα, χρέος) του ελληνικού οικονομικού μοντέλου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα επικυρωθεί και η απόφαση για την πιο σκληρή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, οι Βρυξέλλες θα επικυρώσουν την απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη υπαγωγή είναι τυπική, καθώς τα δύσκολα έπονται, όταν τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα περάσει στο άρθρο 104 παράγραφος 9, που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της σκληρής κοινοτικής επιτήρησης για την οικονομία.

Με απλά λόγια, η επιτήρηση σημαίνει ότι η Κομισιόν θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης