Στη διακοπή του ταξιδιού του στην Αυστραλία προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επρόκειτο να βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αυστραλία. Αντ’ αυτού, αναχωρεί νωρίτερα, δήλωσαν στελέχη της Reserve Bank of Australia και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση αυτή του Τρισέ δημιουργεί την εντύπωση στις αγορές ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για συμβολή στην επίλυση του προβλήματος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Το ευρώ ανέβηκε ελαφρά μετά την είδηση για την αλλαγή των σχεδίων του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς οι ντίλερς πόνταραν σε πιθανή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα.

“Υπάρχει μια πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικές ανησυχίες που έχουν επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορεί να αμβλυνθούν προσωρινά, εάν υπάρξει κάτι για την Ελλάδα”, δήλωσε η υπεύθυνη στρατηγικής της αγοράς για την Sumitomo Trust Bank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι επενδυτές είναι πιθανόν να αρχίσουν να πιστεύουν ότι μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας βρίσκονται υπό επεξεργασία”, αναφέρεται σε σημείωμα της Barclays Capital.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σε έκτακτη σύνοδο για την οικονομία, δεχόμενοι πιέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που ανησυχούν μήπως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων οικονομικά αδύναμων κρατών της ευρωζώνης υπονομεύσει τη συνολική οικονομική ανάκαμψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης