Η προσοχή εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην Ουάσινγκτον, καθώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων απομένουν μόλις πέντε ημέρες για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» (Fiscal Cliff) στις ΗΠΑ, δηλαδή η αυτόματη αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών στην έναρξη του νέου έτους.

Η επιτροπή προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου προβλέπει ότι το πακέτο λιτότητας θα οδηγήσει την οικονομία στην ύφεση. Ωστόσο, όλα θα κριθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, με τους αναλυτές να τηρούν στάση αναμονής στο ενδιάμεσο. Οι αγορές, όμως, είναι υπερευαίσθητες στην όποια πληροφορία λόγω του ισχνού όγκου συναλλαγών την περίοδο των εορτών και της χαμηλής ρευστότητας που ευνοούν τη μεταβλητότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την αγορά συναλλάγματος, η συμφωνία για το Fiscal Cliff το πιθανότερο θα πλήξει το δολάριο, με εξαίρεση την ισοτιμία δολαρίου-γιεν, όπου η προσοχή στρέφεται κυρίως στην εγχώρια πολιτική (της Ιαπωνίας). Πράγματι, το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά σε μια κατά τα άλλα ήσυχη συνεδρίαση και διαπραγματεύεται σε νέα χαμηλά 20 μηνών, έπειτα από μια σειρά αρνητικών οικονομικών στοιχείων που αυξάνουν την πιθανότητα νέας στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας, κάτι που επιδιώκει και η νέα κυβέρνηση.

Ο μεταποιητικός PMI τον Δεκέμβριο έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλη του 2009. Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση της τάξεως του 1,7% τον Νοέμβριο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης