Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση, την Παρασκευή, της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, πολλά στελέχη και βουλευτές της αριστερής πλειοψηφίας της Γαλλίας εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ της το 2013.

Ο πρώτος που διερωτήθηκε μεγαλοφώνως για το θέμα αυτό ήταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης κ. Κλοντ Μπαρτολόν. «Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί, όμως αυτό δεν μπορεί να το πει η Γαλλία», είπε ο κ. Μπαρτολόν την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητείται «η ίδια προσπάθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες όταν υπάρχει ανάπτυξη και όταν δεν υπάρχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από το 4,5% στο 3% του ΑΕΠ θα ήταν απολύτως εφικτός αν η Γαλλία περνούσε μια περίοδο ανάπτυξης όμως “στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο”, είπε από την πλευρά της η κυρία Ελιζαμπέτ Γκιγκού, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, στο +0,8%, ποσοστό που θεωρείται αισιόδοξο από τους οικονομολόγους οι οποίοι, κατά μέσο όρο, προβλέπουν ανάπτυξη +0,5%. Στον πρώτο προϋπολογισμό του Γάλλου προέδρου κ.Φρανσουά Ολάντ η κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εγκαταλείψει το στόχο του 3% χωρίς να αποδυναμώσει τη θέση της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή και χωρίς να προκαλέσει πανικό στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός κ.Ζαν-Μαρκ Ερό, σε δηλώσεις που έκανε πριν από περίπου δέκα ημέρες στη Μασσαλία, ήταν κατηγορηματικός: «Η συζήτηση (για το 3%) δεν έχει ανοίξει και δεν θα ανοίξει». «Εάν δεν τηρούσαμε το 3%, οι αγορές θα έλεγαν ότι δεν είμαστε σοβαροί, δεν είμαστε αξιόπιστοι και τα επιτόκιά μας θα αυξάνονταν όπως αυτά της Ισπανίας», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ.Πιερ Μοσκοβισί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπαρτολόν πάντως υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του 3% και να δώσει μια απάντηση, για παράδειγμα όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για κάθε χώρα, τον ερχόμενο Μάιο.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης