Η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία προηγήθηκε και αφού έκλεισαν σχεδόν όλες οι ενεργειακές συμφωνίες, άρχισε έντονη όσο και περίεργη κινητικότητα στον ενεργειακό τομέα, με σαφείς γεωστρατηγικές προεκτάσεις και συνέπειες.

Η Τουρκία καταρχήν, απαλλαγμένη από το «ρωσικό άγχος», φαίνεται να συνεχίζει την ενεργειακή της διείσδυση προς τον αραβικό κόσμο αυτή τη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα απαντά με ενεργειακή συμφωνία με τον Ισημερινό, δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί άμεση εξάρτηση από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που την περιβάλλουν.
Έτσι, συνομιλίες για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει και τη δημιουργία αγωγού, είχαν σήμερα στην Άγκυρα ο εμίρης του Κατάρ και ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Σέιχ αλ Θάνι δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργασθεί τους όρους της συνεργασίας των δύο χωρών στο νευραλγικό αυτό τομέα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Ομέρ Ντιντσέρ, και ο ομόλογός του, Σουλτάν μπιν Χάσαν αλ Ντχάμπιτ αλ Ντουσάρι, υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, συμφωνία με το Εκουαδόρ για την προμήθεια 69 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια αντί προκαταβολικής πληρωμής ύψους 1 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η Κίνα.

Η Κίνα προσφέρει επίσης στο Εκουαδόρ δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εκουαδόρεαν Όι», το οποίο επικαλείται σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Φάντερ Φαλκόνι.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, το Εκουαδόρ υπέγραψε συμβόλαιο για εξαγωγές 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου το μήνα στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Εκουαδόρ αναζητά εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, μετά την αθέτηση πληρωμών σε κάποια από τα κρατικά ομόλογά του το 2008, εξέλιξη η οποία απέκοψε τη λατινοαμερικανική χώρα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης των Άνδεων (CAF) και το Αποθεματικό Ταμείο Λατινικής Αμερικής (FLAR) έχουν, τους τελευταίους μήνες, χορηγήσει στο Εκουαδόρ συνολικά δάνειο ύψους 900 εκατ. δολαρίων. Η χώρα αναμένει ακόμη δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την Inter-American Development Bank. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα αρνείται τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ.

Προφανώς έπεται και συνέχεια και μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης