Κομισιόν: Αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής σχεδιάζει ο Γιούνκερ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014, 15:45
Κομισιόν: Αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής σχεδιάζει ο Γιούνκερ
Την αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει ο μελλοντικός πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημά του προς τους επιτρόπους.

Ειδικότερα, σε επιστολές του προς όλους τους επιτρόπους την 10η Σεπτεμβρίου, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι η υπηρεσία των εκπροσώπων της Επιτροπής θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, επιδιώκοντας μια πιο επικεντρωμένη και πολιτική επικοινωνιακή στρατηγική. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να προβληθούν οι «πολιτικές μας προτεραιότητες στην Ε.Ε. και διεθνώς».

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DGComm) τίθεται και πάλι υπό τον άμεσο έλεγχο του προέδρου της Επιτροπής, όπως ακριβώς γινόταν επί προεδρίας Ρομάνο Πρόντι. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επιτροπής Μπαρόζο, η επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας είχε ανατεθεί αρχικά στην επίτροπο Μάλμστρεμ και στη συνέχεια στην επίτροπο Ρέντινγκ.

Σημαντική αλλαγή είναι ότι ο νέος εκπρόσωπος του προέδρου, θέση στην οποία ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων της Επιτροπής, θα επικουρείται από δύο αναπληρώτριες (Μίνα Αντρέεβα και Νατάσα Μπερτό) και 10 εκπροσώπους αρμόδιους για καθέναν από τους άξονες προτεραιότητας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Bruxelles2 Le Club, το περιβάλλον του Γιούνκερ αναφέρει ότι σκοπός της νέας διάρθρωσης είναι μια «πιο πολιτική επικοινωνία», καθώς και η αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ διαφορετικών επιτρόπων, όπως συνέβαινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο.

Κάθε επίτροπος, επομένως, δεν θα έχει πλέον δικό του εκπρόσωπο, αλλά ένα στέλεχος στο πλαίσιο της ομάδας του που θα ασχολείται με θέματα επικοινωνίας. Το εν λόγω στέλεχος δεν θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε δηλώσεις εξ ονόματος της Επιτροπής, αλλά θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία του επιτρόπου (ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαφές με δημοσιογράφους).

Η ομάδα κάθε επιτρόπου θα παραμείνει ως έχει, με έξι στελέχη βαθμού AD (Administration), συμπεριλαμβανομένου του στελέχους που θα είναι επιφορτισμένο με τα ζητήματα επικοινωνίας.

Μόνο η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. θα έχει στη διάθεσή της δύο εκπροσώπους (οι οποίοι προστίθενται στην ομάδα των συνολικά 10 εκπροσώπων για το σύνολο των επιτροπών). Η ίδια θα διαθέτει επίσης μεγαλύτερη ομάδα σε σχέση με τους λοιπούς επιτρόπους (11 άτομα συνολικά) λόγω της διπλής φύσης των αρμοδιοτήτων της ως αντιπροέδρου της επιτροπής και ως ύπατης εκπροσώπου.

Τέλος, ενδεχόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Φεντερίκα Μογκερίνι στον επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν θα ισχύει μόνο στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Εν προκειμένω, ο Γ. Χαν θα την εκπροσωπεί μόνο στο κολέγιο των επιτρόπων ή στις εξωτερικές λειτουργίες της Επιτροπής και όχι ως αναπληρωτής ύπατος εκπρόσωπος ή ως προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014, 15:45