Την στήριξή της στην απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε η Ρωσία, ενάμιση χρόνο μετά την συντονισμένη περικοπή της παραγωγής προκειμένου να συγκρατηθούν οι καταρρέουσες τιμές.

Τα συμπεράσματα της συνόδου του Οργανισμού και των εταίρων του στην Βιέννη δεν διευκρινίζουν πόσο θα αυξηθεί η παραγωγή, όμως οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ανοιχτά το Σάββατο πως η εξόρυξη θα τονωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού ανά ημέρα – που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας προσφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παράδοση του 1 εκατομμυρίου [βαρελιών ανά ημέρα] θα αφεθεί στις χώρες που έχουν την δυνατότητα παραγωγής», είπε με νόημα ο υπουργός Ενέργειας του σουνιτικού βασιλείου, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, προσθέτοντας πως ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια μέσα στους επόμενους μήνες.

Στα τέλη του 2016 ο ΟΠΕΚ και δέκα ακόμα χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να ελαττώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Ορισμένα κράτη όμως, κυρίως η Σαουδική Αραβία, προέβησαν σε ακόμα βαθύτερες μειώσεις με συνέπεια τον φετινό Μάιο η περικοπή να υπερβαίνει τον στόχο κατά 47%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης