Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, τόνισε με δηλώσεις του ότι «η χώρα μου έχει κάνει ό,τι πρέπει», ώστε να μη προσφύγει στο μηχανισμό της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, εξαιτίας των
δημοσιονομικών δυσχερειών της και της αύξησης των spreads της. «Και έκανε ό,τι πρέπει, αλλά και θα συνεχίσει να το πράττει», υπογράμμισε σχετικώς ο κ. Σόκρατες.

«Όλο το ’10 άκουγα τις πληροφορίες αυτές (για προσφυγή μας στο μηχανισμό), πολλές φορές. Δηλώνω ότι πετύχαμε τον στόχο μας για το ’10 όσον αφορά τον προϋπολογισμό, δηλαδή το έλλειμμα 9,3% του ΑΕΠ το ’09, το έτος ’10 έγινε 7,3% του ΑΕΠ» της Πορτογαλίας. «Αυτό είναι και το ισχυρότερο σήμα, που μπορούμε να στείλουμε στις διεθνείς αγορές», δήλωσε τέλος ο κ. Σόκρατες, που μιλούσε σε μία συγκέντρωση πορτογάλων εξαγωγέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «ντερ Σπίγκελ», που κυκλοφορεί μεθαύριο Δευτέρα, προβλέπεται ότι η Λισαβόνα θα προσφύγει μέσα στο ’11 στον ισχύοντα μηχανισμό της κοινοτικής βοήθειας.

Ερωτηθείς, ο πορτογάλος πρόεδρος, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, που περιοδεύει ενόψει των προεδρικών εκλογών της 23ης τρέχοντος μηνός, εξέφρασε την ελπίδα του περί του αντιθέτου, αλλά και διαμαρτυρήθηκε ταυτοχρόνως για τη δημοσίευση στη Γερμανία παρόμοιας πληροφορίας, «ενώ στην ΕΕ», όπως τόνισε, «δεν ασχολούνται με τέτοιο ζήτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης