Κάτω από τα 96 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε σχεδόν 10%. Αιτία της πτώσης, ο προβληματισμός στις χρηματοοικονομικές αγορές, μετά την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Wall Street κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη κάμψη από την κρίση του 1987, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούσαν σήμερα σχεδόν κατά 4%, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η τιμή του αργού σημείωνε απώλειες 82 σεντς, διαμορφούμενη στα 95,55 δολάρια το βαρέλι. Προηγουμένως, είχε υποχωρήσει έως και στα 95,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες κατέγραψε απώλειες 10,52 δολαρίων – τις μεγαλύτερες από τον Απρίλιο του 2003.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 93,34 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 64 σεντς. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 92,98 δολάρια το βαρέλι.

«Αποτέλεσε έκπληξη η απόρριψη του σχεδίου από το Κογκρέσο και απλά ενισχύει την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια καθοδική πορεία», επισημαίνει ειδικός αναλυτής, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι η πλευρά της ζήτησης πετρελαίου θα επιδεινωθεί ραγδαία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών διαπραγματεύθηκε ο χρυσός μετά την απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου διάσωσης ύψους 700 δισ. δολ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση αναρριχήθηκε χθες στα 925,10 δολ. η ουγγιά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιουλίου και διαπραγματεύθηκε στα 902,50 δολ. η ουγγιά στις 10:57 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,4% φθάνοντας στα 906,70 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 13,11 δολ. η ουγγιά.

Οι μετοχές της Newcrest Mining Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού της Αυστραλίας, σημείωσαν άνοδο έως 5,7% φθάνοντας στα 29,64 δολ. Αυστραλίας η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σύδνεϋ.

Το δολάριο υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έναντι του γιέν φθάνοντας στα 103,77 στις 8:29 π.μ. στο Τόκυο από 104,18 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε για δεύτερη ημέρα έναντι του ευρώ στο 1,4349 στις 10:58 π.μ. στη Σιγκαπούρη μετά την απόφαση του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, να στηρίξουν την Fortis Bank με 11,2 δισ. ευρώ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης