«Κούρεμα» έως και 90% στα χρέη τους οι ιρλανδικές τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 14:26
«Κούρεμα» έως και 90% στα χρέη τους οι ιρλανδικές τράπεζες
Τρεις ιρλανδικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν ζημιές έως 90% στους κατόχους των ομολόγων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Η Bank of Ireland δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μία προσφορά σε μετρητά για το χρέος της χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated debt), ύψους 2,6 δις ευρώ, η οποία θα προβλέπει «κούρεμα» της αξίας του κατά 80% έως 90%, ανάλογα με τον τύπο των ομολόγων. 

Δύο άλλες μικρότερες τράπεζες, η Irish Life & Permanent και η EBS, σχεδιάζουν να επιβάλουν αντίστοιχες ζημιές σε χρέος τους ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η κίνηση των τριών τραπεζών έρχεται ως συνέχεια της έκκλησης της ιρλανδικής κυβέρνησης προς τους ομολογιούχους να αναλάβουν μέρος της οδύνης που προκύπτει από το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Η Bank of Ireland ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όποια μέτρα θεωρήσει αναγκαία για να μεγιστοποιήσει την κατανομή του βάρους», στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν αποδεχθούν την προσφορά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι, αν οι ομολογιούχοι αρνηθούν την προσφορά, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του νόμου, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα «να ληφθούν δραστικά μέτρα, όσον αφορά στο χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 14:26