«Δεν έχουμε καμία εξέλιξη, μέχρι να τραγουδήσει η παχουλή κυρία» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μανίλα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας της.

Η «αποστροφή» της κυρίας Λαγκάρντ αποδόθηκε στη στάση που θα τηρήσουν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα της προσωρινής ή της οριστικής επίλυσης σχετικά με την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγγλοσαξωνική έκφραση «It ain’t over til’ the fat lady sings» προέρχεται φυσικά από τις υπέρβαρες σοπράνο ντίβες που πρωταγωνιστούν στις όπερες, αλλά στην καθημερινότητα σημαίνει ότι: «Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο, μέχρι να παιχθεί η τελευταία πράξη του δρώμενου».

Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια και πιο λιτή έκφραση του Αθηναίου νομοθέτη και φιλόσοφου Σόλωνα «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», που απηύθυνε προς τον βασιλέα των Σάρδεων, Κροίσο, και η οποία σημαίνει: «Μη θεωρείς κανέναν τυχερό ή ευτυχισμένο, προτού να δεις το τέλος του, δηλαδή μην προεξοφλείς καταστάσεις πριν ακόμη αυτές τελειώσουν».

Στην ίδια συνέντευξη, η κα Λαγκάρντ σχολίασε επίσης πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο όταν υπάρξει βιώσιμη λύση για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθαν μετά το χθεσινοβραδινό τελεσίγραφο του Ταμείου προς τους Ευρωπαίους, όπου διεμήνυσε ότι από την πλευρά του έπραξε «όσα έπρεπε να κάνει» εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του. «Τώρα χρειάζεται να γίνουν κινήσεις από άλλους, για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας.

Ο κ. Μάρεϊ διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Ευρωζώνης – ΔΝΤ για τον χειρισμό του ελληνικού προβλήματος δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο «δεν έχει λάβει απόφαση» να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα για οποιονδήποτε λόγο.

«Είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Όλοι έχουν συμφέρον να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να θέσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωζώνη και τις προτάσεις που συζητούνται, τόνισε ότι υπάρχουν «πολλοί τεχνικοί τρόποι» για να μειωθεί το χρέος.

Στο μεταξύ, η Γερμανία δεν θέλει ν’ ακούσει λέξη για «κούρεμα» και επιζητεί φόρμουλα η οποία δεν θα συνεπάγεται νέες επιβαρύνσεις για τη ζώνη του ευρώ.

Οι εξελίξεις οδηγούν εκ των πραγμάτων σε έναν επιφανειακό συμβιβασμό που θα δώσει τώρα ανάσα στην Ελλάδα, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα οριστικά.

Ήδη, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι κρίσιμες αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές. Δυστυχώς, όμως, για την Ελλάδα, μέχρι τότε θα παραμένει υπό «ομηρία», όπως τη βιώνει εδώ και τρία χρόνια.

Εάν τελικά επικρατήσει η θέση του Βερολίνου, η Γερμανία θα συνεχίσει να κρατά το «κλειδί» των εξελίξεων και θα μπορεί να υπαγορεύει αποφάσεις και επιλογές.

Εν τω μεταξύ, θα έχει επιβάλει τις απόψεις της για αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία και έλεγχο επί της διαχείρισης των χρημάτων που δίνονται στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα του συμβιβασμού θα είναι μια «σολωμόντεια» λύση με συνδυασμό μέτρων, που θα περιλαμβάνουν εκταμίευση της δόσης, μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα, απόδοση των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από ελληνικά χρεόγραφα, επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει.

Το τελευταίο θέμα – η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού – είναι τώρα το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου συμφωνίας.

Το ΔΝΤ ζητεί να συμφωνηθεί από τώρα τρόπος για να καλυφθούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020.

Οι Ευρωπαίοι – πρωτίστως οι Γερμανοί – θέλουν μια προσωρινή, «φθηνότερη» λύση. Στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης θα ληφθεί απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μόνο για την επόμενη διετία, μέχρι το 2014.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, αναμένεται να συνεχισθεί η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι αυτό είναι μόνον «ασπιρίνη για βαρέως ασθενούντα».

Για να προλάβει τη δημιουργία τετελεσμένων από πλευράς Ευρωπαίων, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέκοψε την περιοδεία της στην Ασία και θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, όπου θα επιδιώξει να ληφθεί απόφαση όσο το δυνατόν πιο κοντά στις απόψεις του Ταμείου.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης