Σε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 ήλθαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατών 66 και τη Χριστανικής Ένωσης, στην Ολλανδία. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ΑΝΡ, το περιεχόμενο της συμφωνίας θα κοινοποιηθεί εντός της ημέρας στα κόμματα.

Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος ο υπουργός Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ πιστεύει ότι «είναι εφικτή η συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε του χρόνου το δημόσιο έλλειμμα να προσεγγίζει το 3%». «Ο αγώνας δεν θα τελειώσει εδώ. Ξεκινά ο εσωκομματικός διάλογος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος θα διαβουλευθούν τώρα για τα συμφωνηθέντα στο θέμα του προϋπολογισμού του 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε συμφωνία έως τη Δευτέρα 30 Απριλίου.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι με δεδομένο ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, «ανυπαρξία συμφωνίας θα επέτεινε την αβεβαιότητα στις (ευρωπαϊκές) χρηματαγορές».

Κόμματα με ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση όπως το Εργατικό και το Κόμμα Ελευθερίας, αναφέρουν πάντως ότι το ολλανδικό δημόσιο έλλειμμα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 3,6%-4%, «ώστε η ανάπτυξη και η απασχόληση να μην κινδυνεύσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης