Τα παράγωγα και τα τιτλοποιημένα χρεόγραφα μπορεί να μην συμπεριληφθούν στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που θα εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, οι 11 χώρες της Ευρωζώνης πραγματοποιούν συνάντηση την Πέμπτη για να καταλήξουν σε μια αναθεωρημένη εκδοχή του λεγόμενου φόρου Τόμπιν, ύστερα από νομικές ενστάσεις και ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την αγορά κρατικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο που έχει προετοιμαστεί για τη διήμερη συνάντηση φανερώνει το μέγεθος των υποχωρήσεων που εξετάζουν οι 11 χώρες. Γα πρώτη φορά υπάρχουν προτάσεις για την εξαίρεση των παραγώγων και των τιτλοποιημένων χρεογράφων, δύο τομείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης του 2007 και 2009.
«Θα έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσον ορισμένες κατηγορίες παραγώγων πρέπει να εξαιρεθούν ή να αναβληθεί η φορολόγηση τους, δεδομένης και της διασύνδεσης τους με την αγορά κρατικών ομολόγων και τον αντίκτυπο που θα είχε στην αγορά κρατικών ομολόγων» σημειώνεται στο έγγραφο.

Με βάση το έγγραφο, από τον φόρο Τόμπιν ενδέχεται να εξαιρεθούν και τα τιτλοποιημένα χρεόγραφα, τα οποία ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες προτείνουν ως εργαλεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.
Το Reuters επισημαίνει πως εκτός μπορεί να βρεθούν και τα κρατικά ομόλογα. Στην αρχική πρόταση οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων φορολογούνταν, αλλά το έγγραφο τονίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του κρατικού χρέους και πως πρέπει να εξεταστεί η εξαίρεση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης