Η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι εμείς ακολουθούμε τον σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό γίνεται απ’ όλους κατανοητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι “η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη”.

Οι συναντήσεις που έχει ο Ε. Βενιζέλος στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων στην Ουάσιγκτον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεωρούνται κρίσιμες και καθοριστικές. Οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου έχουν ως κύρια θέματα την υλοποίηση της συμφωνίας της 21 Ιουλίου, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Εκτός από τον Β. Σόιμπλε, αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ -σήμερα  το βράδυ θα έχει συνάντηση με την διευθυντρια Κρ. Λαγκάρντ- και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών μελών του ΔΝΤ διαπιστώθηκαν “έντονες διαφορές” για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Ευρωπαίους “αποφασιστικότερες” και “πιο ξεκάθαρες” κινήσεις, οι αντιπρόσωποι χωρών μελών της Ευρωζώνης επιχείρησαν “να υπερασπιστούν” τις επιλογές τους και εκπρόσωποι των αναδυόμενων αγορών “τοποθετήθηκαν ουδέτερα”, διαπιστώνοντας “μεγάλες αδυναμίες” στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “χάσμα απόψεων” και με την Ουάσιγκτον να δείχνει ανησυχία μπροστά στην “αδυναμία” της Ευρώπης, ενώ φοβάται “νέα ύφεση” στην αμερικανική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα, ώστε “να αποφευχθεί μια σοβαρότερη διάδοση της κρίσης”.

Επιμέλεια:Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης