Ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, που συμμετέχει στο Συμβούλιο των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με σημερινές δηλώσεις του δεν απέκλεισε μειώσεις των βασικών επιτοκίων στην ευρωζώνη, η οποία έχει παγιδευτεί στην κρίση χρέους και η οικονομική προοπτική της έχει επισκιαστεί.

«Η ΕΚΤ δε δεσμεύεται εκ των προτέρων, ως εκ τούτου μειώσεις επιτοκίων της δεν μπορεί, από τούδε, να αποκλειστούν», φέρεται να είπε ο κ. Νοβότνι σε εκπρόσωπο της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας (OenB).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχή του τρέχοντος μήνα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον αναπτυξιακό ρυθμό στην ευρωζώνη.
Περίπου τις ίδιες ημέρες, διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία κι Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) επισήμαναν ότι στη ζώνη των κρατών-μελών του «δεν αποκλείεται μια επάνοδος» σε ύφεση.

Τον Απρίλιο, η ΕΚΤ -ανατρέποντας μια πολιτική που εφάρμοζε τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενη τις πληθωριστικές πιέσεις- αύξησε το βασικό δανειστικό επιτόκιό της, από το 1%, όπου είχε παραμείνει τόσα έτη στάσιμο, στο 1,25%.

Εν συνεχεία, στη διάρκεια του Ιουλίου, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε εκ νέου κι έφθασε στο 1,50%, στο οποίο παραμένει έως και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης