Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε σήμερα, ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αφού ανέβαλε την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες.

Αυτή η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι «ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας».

Αγκάθι στη συμφωνία το Ιρλανδικό ζήτημα 

Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ανέφερε ότι «ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη σε βασικά σημεία της συμφωνίας, υπάρχουν ευρείες και βαθιές ανησυχίες επί του backstop» για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.

Παραδέχθηκε ότι εφόσον η ψηφοφορία διεξαγόταν αύριο, η συμφωνία θα καταψηφιζόταν με σημαντική διαφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και με την ηγεσία της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για να συζητήσουν τρόπους «δημοκρατικής νομιμοποίησης» του backstop. Όπως εξήγησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δε θα ισχύει επ’ αόριστον.

«Δε θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές», είπε η κα Μέι. Προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί με εκ νέου διχασμό της χώρας, ότι η παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση θα σημαίνει αποδοχή κανόνων της ΕΕ, ελευθερία μετακίνησης και οικονομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περαιτέρω διαβεβαιώσεις», κατέληξε η Τερέζα Μέι, επιμένοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να υλοποιήσει το Brexit.

Για «αξιολύπητη δειλία» κατηγορεί την Τερέζα Μέι η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Εν τω μεταξύ η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσουν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, @τοSNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης