Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πλέον είναι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τους επόμενους μήνες , καλείται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει επαγγελματικοί φορείς μεταξύ των οποίων το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε. ώστε να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών και επισημαίνουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομικούς κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από το Ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης αλλά και ένα πλέγμα Ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης. Όπως τονίζουν στην προσφυγή τους ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., θα αποκτήσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνη του Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης