Προφανής ανησυχία προκαλεί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους η σαφής προειδοποίηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι βραχυπρόθεσμα πιο αργή του αναμενόμενου.

Η υπαναχώρηση της Fed από τις θετικές προβλέψεις που έκανε μόλις τον προηγούμενο μήνα, ανησύχησε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το δολάριο να υποχωρήσει κοντά σε χαμηλό δεκαπενταετίας έναντι του γεν, ενώ ενισχυόταν έναντι άλλων νομισμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να αντισταθμίσει την αναμενόμενη κάμψη του ρυθμού οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, η Fed ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα χρησιμοποιώντας τα έσοδα που έχει από την ωρίμανση των στεγαστικών ομολόγων.

Η κίνηση αυτή, όμως, δεν καθησύχασε τις αγορές. Οι σκιές στις προοπτικές ανάκαμψης αποτυπώθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία υποχώρησαν κατακόρυφα την Τετάρτη, χάνοντας έδαφος σε ποσοστό περίπου 2% με 3%.

Την απαισιοδοξία της αγοράς ενέτειναν και τα στοιχεία από το Πεκίνο, που δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και κυρίως οι εισαγωγές δεν αυξήθηκαν όσο γρήγορα περίμεναν οι αναλυτές, μειώνοντας τις ελπίδες ότι η εσωτερική κατανάλωση στην Κίνα θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι θωρακισμένες από την οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση που ξεκινά από άλλα μέρη του κόσμου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ισχυρίστηκε όμως ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης εν μέρει στην πιστωτική κρίση στην Ευρώπη.

«Δεν χωρεί αμφιβολία πως τον Απρίλιο τα γεγονότα στην Ευρώπη άρχισαν να παίζουν ρόλο για το πώς στέκουμε και εμείς τώρα οικονομικά», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε τελετή υπογραφής νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής, παραδέχτηκε ότι είναι μακρύς ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη και δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα για να συμβεί αυτό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης