«Η Βρετανία δεν θέλει να αποκλείσει κινεζικές επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να είναι αφελής»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 12:45
«Η Βρετανία δεν θέλει να αποκλείσει κινεζικές επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να είναι αφελής»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει να αποκλείσει τις κινεζικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα δεν πρέπει να είναι «αφελής» για ζητήματα όπως το 5G ή τα πυρηνικά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκλείσει» κάθε κινεζική επένδυση, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αφελείς» αναφορικά με τις βασικές υποδομές της χώρας, δήλωσε ο Τζόνσον χθες βράδυ, ενώ ξεκινά σήμερα παγκόσμια επενδυτική σύνοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2020 την εξαίρεση όλου του εξοπλισμού του κινεζικού κολοσσού Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας, επικαλούμενο τον κίνδυνο για την ασφάλειά του και η επιρροή της Κίνας στη βρετανική οικονομία συχνά επικρίνεται από τους συντηρητικούς βουλευτές.

Το Λονδίνο φέρεται να είναι στο όριό του να αποκλείσει την κινεζική CGN από το έργο του πυρηνικού εργοστασίου Sizewell C και αναζητά, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, τρόπους για να εμποδίσει έναν κρατικό κινεζικό όμιλο να συμμετέχει σε νέα, αντίστοιχα έργα στη χώρα.

Τα σημεία τριβής δεν λείπουν μεταξύ Πεκίνου και Λονδίνου, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που υιοθέτησε η Κίνα στα τέλη Μαρτίου, έναντι πολλών Βρετανών βουλευτών, με αφορμή το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων ή ακόμα για τη νέα συμμαχία των Βρετανών και με τους Αμερικανούς και την Αυστραλία, γνωστή ως AUKUS.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια και την τεχνολογία 5G «είναι εύλογες ανησυχίες για κάθε κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζόνσον. Αλλά «δεν έχω φοβία απέναντι στην Κίνα - κάθε άλλο. Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος πολιτισμός», πρόσθεσε.

«Παρά τις δυσκολίες, τις δύσκολες συζητήσεις για τον Δαλάι Λάμα ή το Χονγκ Κονγκ ή τους Ουιγούρους -όπου μένουμε πιστοί στις αρχές μας-, το εμπόριο με την Κίνα συνέχισε να αναπτύσσεται», σύμφωνα με τον ίδιο. «Η Κίνα είναι ένα γιγάντιο κομμάτι της οικονομικής μας ζωής και θα είναι για πολύ καιρό».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ σήμερα πραγματοποιείται «Παγκόσμια Επενδυτική Σύνοδος» που διοργανώνει η βρετανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνίες για ξένες επενδύσεις ύψους 9,7 δισ. λιρών για τη στήριξη της «πράσινης ανάπτυξης» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 13:39