Κόλαφος το βούλευμα για τη Folli Follie

Κόλαφος το βούλευμα για τη Folli Follie
Επί σειρά ετών η Folli Follie δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις εμφανίζοντας διογκωμένο κύκλο πωλήσεων και πλασματική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως πιθανολογείται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που διέταξε τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των στελεχών της εταιρείας.

Επί σειρά ετών η Folli Follie δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις εμφανίζοντας διογκωμένο κύκλο πωλήσεων και πλασματική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικόΟι δικαστές του Συμβουλίου δέχονται με το βούλευμά τους (αριθμός 4632/2018) την πρόταση του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία και καταθέσεις από την έρευνα που διενεργεί αναφέρει ότι από το 2007, ενδεχομένως και προγενέστερα, η εταιρεία εξαπατούσε τους επενδυτές της.

Σύμφωνα με όσα τονίζονται στο βούλευμα, ο υπό διερεύνηση όμιλος «έκτιζε» ενοποιημένους ισολογισμούς με «ψευδή στοιχεία» για αδιανέμητα κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, πωλήσεις και αποθέματα. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα που έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, «συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία, αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

Στην πρότασή του προς το δικαστικό Συμβούλιο ο κ. Δραγάτσης περιλαμβάνει την ένορκη κατάθεση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ηλιάνας Κούρκαφα, η οποία επικαλείται τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο του οίκου Alvarez & Marsal που πριν από λίγες ημέρες παρέδωσε προκαταρκτικό πόρισμα στην Επιτροπή. Η μάρτυρας τονίζει στον εισαγγελικό λειτουργό ότι σύμφωνα με τον ελεγκτικό οίκο εντοπίζονται περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, αρχής γενομένης από το έτος 2001.

Ο οίκος επίσης αναφέρεται σε «εξ ολοκλήρου εικονικές συναλλαγές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών» μέσω ελεγχόμενων εταιρειών που για λογιστικούς λόγους θεωρούντο «τρίτα πρόσωπα». Μάλιστα, τονίζει ότι όλες οι ελεγχόμενες εταιρείες που εντόπισε έχουν έδρα το Χονγκ Κονγκ. Μέχρι στιγμής ο ελεγκτικός οίκος, σύμφωνα με την κατάθεση της κας Κούρκαφα, διαπιστώνει την ύπαρξη 27 τέτοιων εταιρειών, που ελέγχονται ή ελέγχονταν από υπαλλήλους της FF Group Asia (FFGA) και οι οποίες εμφανίζονται να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες προϊόντων μεταξύ τους, σε ένα σύστημα που οι υπάλληλοι της εταιρείας ονόμαζαν «Marry Go Round» και αφορά σε ενδο-ομιλικές συναλλαγές ενίοτε των ίδιων προϊόντων με σκοπό την αύξηση εσόδων και κερδών.Κατά το προσωρινό πόρισμα του οίκου, σε ποσοστό 90% οι πωλήσεις που εμφανίζουν εταιρείες FFGA την περίοδο 2007-2015 έγιναν μέσω του «Marry Go Roun» και αφορούν σε ποσό 3,2 δις δολάρια. Το υπόλοιπο 10% των πωλήσεων σχετίζεται με πολλούς και διαφορετικούς πελάτες που δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενες εταιρείες.

Τέλος, ο οίκος αναφέρεται ακόμη και σε πλαστά «bank statements» ως προς τα διαθέσιμα εταιρειών του ομίλου, ενώ τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει εμπλοκή των τραπεζών στα στοιχεία αυτά.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, 13:32