Μπορεί να ψηφίστηκαν δεκάδες αιματηρά μέτρα, περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ωστόσο η κυβέρνηση κινδυνεύει να γλιστρήσει στο… γάλα. Το zougla.gr επιχειρεί να φωτίσει τις πτυχές της υπόθεσης που έχει διχάσει τους κυβερνητικούς βουλευτές που απειλούν να καταψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση.
Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με τα κοινοτικά δεδομένα. Θα κυκλοφορεί, δηλαδή, γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φρέσκο», ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
Φρέσκο γάλα
Βάσει της σημερινής νομοθεσίας, φρέσκο είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης με διάρκεια πέντε ημερών. Με τις νέες ρυθμίσεις, το γάλα χαμηλής παστερίωσης θα διατηρείται για επτά έως εννέα ημέρες και κάθε εταιρεία θα ορίζει την ημερομηνία λήξης του. Το γάλα της «μίας εβδομάδας» θα φέρει την ένδειξη «φρέσκο», καθώς ήδη σήμερα το «φρέσκο» γάλα καταλήγει στα ράφια των καταστημάτων τουλάχιστον δύο ημέρες αφότου συλλεχθεί.
Το σκεπτικό της ρύθμισης πίσω από το γάλα ημέρας είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα στην αγορά της περιοχής τους.
«Η θεσμοθέτηση του γάλακτος ημέρας, για το οποίο ήταν αντίθετη η τρόικα, δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς και στις τοπικές βιομηχανίες, καθώς μπορούν πλέον να απευθυνθούν με διαφορετικό τρόπο στις τοπικές αγορές» είχε σημειώσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής
Βέβαια, το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν συμφέρει κάποιον να εισάγει, γεγονός που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία «τριβής» με τους κτηνοτρόφους.
Το υπουργείο με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμά ότι θα μειώσει την τιμή του γάλακτος κατά 10 λεπτά, λόγω και της μείωσης των επιστροφών ληγμένων που επιβαρύνουν τις βιομηχανίες. Ωστόσο, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι για τη μείωση της τιμής είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ και ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού.