Κάμφθηκαν τελικά οι ανησυχίες και οι αντιρρήσεις των φτωχών χωρών της Ευρώπης των 27 για το σχέδιο «κατά μόνας» υποστήριξης του τραπεζικού τους συστήματος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσουν απεριόριστα.
Τα λίγα αντισταθμιστικά που απέσπασαν κατά την πολύωρη και σκληρή διαπραγμάτευση δεν καλύπτουν την οικονομική τους αδυναμία, αλλά φαίνεται ότι στάθηκαν ικανά να κάμψουν τις βασικές διαφωνίες.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν χώρες, όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μάλτα και άλλες υποστήριξαν ότι μη έχοντας τη δυνατότητα να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πολιτών, βλέπουν ήδη το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα να απειλείται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη παρατηρείται τάση των καταθετών των χωρών της Βαλκανικής και την Ανατολικής Ευρώπης να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και να τα πηγαίνουν σε χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν εγγυηθεί το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησαν λοιπόν να μπει φραγμός στη μεταφορά καταθέσεων και ταυτόχρονα να υπάρξει ένα δεύτερο «μικρό ταμείο» για τη στήριξη και των δικών τους τραπεζών, αλλά τα αποτελέσματα κρίνονται μάλλον πενιχρά.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν τελικά στην υποστήριξή τους στο πακέτο στήριξης της χρηματαγοράς και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε την εμπιστοσύνη όλων στο πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει τη διασφάλιση του διατραπεζικού δανεισμού και τη μερική εθνικοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης.
“Η Ευρώπη στο σύνολό της, χωρίς εξαίρεση, εγκρίνει το σχέδιο που συμφωνήθηκε την Κυριακή”, δήλωσε ο Σαρκοζί, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος πρότεινε τη θέσπιση νέων κανόνων για τη διεθνή αγορά, ώστε να αποτραπούν κινήσεις πανικού στο μέλλον.

“Οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν προκλήσεις που κανένα κράτος δεν μπορεί να επιλύσει από μόνο του. Γι αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία και να οικοδομήσουμε μία νέα διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική για τα προσεχή χρόνια”, ανέφερε ο Γκόρντον Μπράουν σε επιστολή του που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε ύστερα από ώρες συζητήσεων, στη διάρκεια των οποίων τα φτωχότερα μέλη όπως η Τσεχική Δημοκρατία, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί τόσο μεγάλη παρέμβαση του κράτους στις αγορές.

“Η τσεχική κυβέρνηση φαίνεται πως θεωρεί ότι οι δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς θα μπορούσαν να διευθετήσουν και να επαναπροσανατολίσουν την κρίση που διερχόμεθα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εγώ όμως δεν συμφωνώ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που προεδρεύει του euro group.

Στη διάρκεια της διήμερης συνόδου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη “ενίσχυσης της επίβλεψης στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα”, ιδιαιτέρως αναφορικά με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τελικό ανακοινωθέν που θα εκδώσουν οι ηγέτες αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν πως το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να προσαρμοστεί με τρόπο που να “αντανακλά τις τρέχουσες ιδιαίτερες συνθήκες”.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα επιτραπεί η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης