Ήπια ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019, 19:44
Ήπια ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στις κινήσεις τους τις εξελίξεις γύρω από το αβέβαιο μέλλον της διαδικασίας του Brexit, αλλά του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,32%, στις 387,14 μονάδες, με τον EuroStoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, να "κερδίζει" 0,25%, στις 3.493,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,50%, στις 12.187,21 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 0,19%, στις 5.603,99 και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται ανοδικά κατά 0,15%, στις 7.282,40.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακή άνοδο 0,04%, στις 21.963,50 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να αποτελεί "παραφωνία", καθώς υποχώρησε κατά 0,11%, στις 8.982,75.

Το βλέμμα της αγοράς, όπως ήταν αναμενόμενο, παρέμεινε στις εξελίξεις στη σχέση Ουάσινγκτον - Πεκίνου, μετά και την συμφωνία των δύο πλευρών να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες τους στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα νέα οδήγησαν σε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα μπορούσαν να κάνουν ουσιαστική πρόοδο προς την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών σε εμπορικό επίπεδο.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Βρετανία, η πολιτική ρευστότητα παραμένει αμείωτη και επιδεινώνεται, 55 ημέρες πριν η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εγκαταλείψει (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα) την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε ισχυρό χτύπημα από την παραίτηση του αδελφού του, Jo Johnson, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την βουλευτική του έδρα, με τον πρώην πλέον υφυπουργό και βουλευτή να δηλώσει ότι δεν μπορεί να συμβιβάσει το να μείνει πιστός στους οικογενειακούς δεσμούς και στο εθνικό συμφέρον.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Βουλή των Λόρδων, άνω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο που κλείνει τον δρόμο σε οποιοδήποτε "ασύντακτο" Brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης. Το ν/σ αναμένεται να λάβει την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα και να καταστεί νόμος του κράτους, ενώ ο Τζόνσον αναμένεται να χάσει και δεύτερη ψηφοφορία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να "κλειδώσει" η παράταση της διαδικασίας του Brexit τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στο ΗΒ, με βάση την πρόνοια για σταθερές πενταετείς θητείες της Βουλής των Κοινοτήτων, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών.

Όσον αφορά σε μεμονωμένες μετοχές, η βρετανική G4S ηγήθηκε των κερδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το δίκτυο Sky News ανέφερε ότι η αμερικανική Brink’s ετοιμάζει πρόταση εξαγοράς της υπηρεσίας χρηματαποστολών της. Οι μετοχές της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας security κέρδισαν πάνω από 6% μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών.

Η νορβηγική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telenor, από την άλλη πλευρά, ηγήθηκε των απωλειών, με πτώση κοντά στο 4%, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την μαλαισιανή Axiata για τη συγκρότηση κοινοπραξίας έληξαν χωρίς συμφωνία.

Στα μάκρο της ημέρας, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, επηρεασμένο από τη στασιμότητα στη γερμανική οικονομία και τα προσκόμματα στο διεθνές εμπόριο, αυξήθηκε το β' τρίμηνο του 2019 μόλις κατά 0,2%, ενώ το α' τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019, 19:44