Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο με ισχυρή βουτιά στις τράπεζες.

Οι προσδοκίες ότι η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα δώσει ώθηση στο κλίμα του Χ.Α. προς το παρόν διαψεύδονται, αφού η κίνηση αυτή συμπίπτει με την έντονη και αυξανόμενη risk-off διάθεση διεθνώς και πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι ενδέχεται να αναβληθεί για τις 13 του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε από τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνεδρίασης το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει σήμερα, ανοίγοντας στο -1,36%, ενώ μέσα σε 10 λεπτά έφτασε να σημειώνει απώλειες άνω του 3%, με όλη τη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση να βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Στη συνέχεια καταγράφηκαν κάποιες αντιστάσεις, οι οποίες «κράτησαν» τις απώλειες κάτω από το 3%, ωστόσο μετά τις 12.00 εμφανίστηκε νέα επιδρομή από τους πωλητές, «σπρώχνοντας» έτσι τον Γενικό Δείκτη ακόμη βαθύτερα στο κόκκινο.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -3,42% και στις 824,51 μονάδες προσγειώνοντας τα κέρδη από τις αρχές του έτους και τον δυναμικό Ιανουάριο κάτω από το 3%. Ο τζίρος φανερά «τσιμπημένος», καθώς οι πωλητές έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς σήμερα, διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να κινείται στα 28 εκατ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τράπεζες, οι οποίες ήταν και οι μεγάλοι κερδισμένοι του πρόσφατου ισχυρού ριμπάουντ της αγοράς, είναι στο στόχαστρο των επιθετικών διαθέσεων, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 3,60%, την Πειραιώς στο -5,92%, την Εθνική στο -3,97% και την Eurobank στο -4,80%. O τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 913,58 μονάδες και στο -4,29%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 3% σημειώνουν η Βιοχάλκο, η Μυτιληναίος, η Folli Follie, η ΕΛΠΕ, η ΕΧΑΕ, η Grivalia, η ΟΠΑΠ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις στο -3,75% σημειώνονται στον ΟΤΕ, στο -2,82% κινείται η Coca Cola και στο -3,35% η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Ο Φεβρουάριος είναι ένας δύσκολος ιστορικά μήνας για τις αγορές και αν και το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπροστά του πολλά θετικά νέα, όπως η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch μετά τη S&P τον περασμένο μήνα, η επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ λίγο πριν από την έναρξη των πρώτων συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται προσοχή.

Διεθνώς οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για την πιθανότητα διόρθωσης στην ασταμάτητη bull market, με πρώτη την Goldman Sachs στις 29 Ιανουαρίου και την BofA Merill Lynch να ακολουθεί την περασμένη Παρασκευή, σημαίνοντας τον συναγερμό ότι ενεργοποιήθηκε πλέον το κουμπί του sell στις αγορές.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η διεθνής bull market ωστόσο δεν κινδυνεύει και η διόρθωση ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό. Αυτό θα δημιουργήσει νέες αγοραστικές ευκαιρίες στις μετοχές, ξεφουσκώνοντας κάπως τις υψηλές αποτιμήσεις που είχε σημειώσει το διεθνές ράλι. Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αυτό ισχύει και για το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά και την υπεραπόδοση πολλών τίτλων, αφού υπάρχει η εκτίμηση πως η διόρθωση θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έντασης, αρκεί να μην υπάρξει κάποια «μαύρη» εξέλιξη στη Wall Street.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης