Ο µητρικός θηλασµός χάνει έδαφος στη χώρα µας, καθώς τα περισσότερα μαιευτήρια δεν τον υποστηρίζουν. Tο µητρικό γάλα, σύµφωνα µε τους επιστήμονες, κατά τους πρώτους µήνες ζωής των βρεφών διαδραματίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία τους.

Ο µητρικός θηλασµός φαίνεται να προστατεύει τα µωρά και μελλοντικά ενηλίκους από λοιµώξεις, άσθµα, εµφάνιση διαβήτη, ακόµη και από την ανάπτυξη καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, σε δείγµα 1.800 γυναικών, το 89,7% των νέων µητέρων αρχίζει τον θηλασµό αµέσως µετά τον τοκετό. Το ποσοστό αυτό όμως ύστερα από έναν µήνα πέφτει στο 60% και µετά τους έξι µήνες κατρακυλά στο 22%.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τµήµατος του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» και µέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασµού Γιώργος Λιόσης, «κρίνεται απαραίτητο τα µωρά να τρέφονται αποκλειστικά µε µητρικό γάλα τους πρώτους έξι µήνες της ζωής τους και συµπληρωµατικά µε άλλες τροφές, µέχρις ότου να κλείσουν το πρώτο έτος».

Σημειώνεται πως στην Τουρκία λειτουργούν 80 «baby friendly» µαιευτήρια και στην Αλβανία πέντε. Αντίθετα, στην Ελλάδα, εκτός από τα δηµόσια νοσοκομεία «Έλενα» και «Αττικόν», όπου γίνονται τα πρώτα βήµατα για την προώθηση του µητρικού θηλασµού µε τα νεογέννητα να βρίσκονται 24ώρες το 24ωρο δίπλα στη µητέρα τους, τα µαιευτήρια στην πλειονότητά τους προωθούν το γάλα του εµπορίου, παρόλο που η διαφήµισή του απαγορεύεται στους χώρους του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία έρευνας που δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «Clinical and Εxperimental Οbstetrics & Gynecology» την οποία υπογράφει ως υπεύθυνη µελέτης η Μαρία Δάγλα, καθηγήτρια Εφαρµογών στο Τµήµα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, ότι το 68,3% των γυναικών δήλωσε πως στο µαιευτήριο τους πήγαιναν γάλα εµπορίου για να ταΐσουν τα βρέφη, ενώ µία στις δύο νέες µητέρες έφυγε από το νοσοκοµείο µε συνταγή γιατρού για γάλα του εμπορίου.

Πηγή:Τα Νέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης