Την βεβαιότητα ότι οι « Ίμβριοι ανά τον κόσμο θα κρατήσουν τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

Ο υπουργός ευχήθηκε μακροημέρευση στον επίσης Ίμβριο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και  τόνισε πως όπως του υποσχέθηκε θα επισκεφθεί την Ίμβρο με την πρώτη ευκαιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

« Δεν είμαι φίλος πολλών λόγων, αλλά των πράξεων και πιστέψτε με, ότι θα δείτε πράξεις πολλές. Μόλις προχθές, την Παρασκευή, επέστρεψα από την Τουρκία, όπου συνόδευσα τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, έναν άνθρωπο πιστεύω, που θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος και ας μην είναι πια δυνατό αυτό γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται, πρόκειται όμως για έναν άνθρωπο που χαιρετίζει τη διαφορετικότητα γιατί και ο ίδιος επλήγη από την πολιτική της μη ανοχής» τόνισε ο κ. Δρούτσας για να συνεχίσει λέγοντας: «Με την Τουρκία επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση και ήδη, σε ένα χρόνο κάναμε πολλά, βάλαμε νέες γερές βάσεις για τη συνεργασία μας. Πυκνώσαμε τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και μπορώ να πω ότι η σχέση έχει περάσει σε μία φάση που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την ειλικρίνεια. Έχουμε βαριά ιστορία με την Τουρκία, έχουμε και σύγχρονα προβλήματα. Ναι, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Έχουμε όμως το θάρρος και τη βούληση να προχωρήσουμε. Τεράστια ανεκμετάλλευτη δυναμική, μία δυναμική που πρέπει που οφείλουμε να απελευθερώσουμε. Αυτός είναι ο προσανατολισμός. Ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουμε στερεότυπα και χωρίς να ακούμε τις Κασσάνδρες που θέλουν να ζωγραφίζουν όλα με μελανά χρώματα. Αλλά αυτό θέλω να το τονίσω, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας, της πατρίδας μας. Παρακαλώ να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, καμία παρερμηνεία. Ό,τι και να ακούτε, ό,τι και να λέγεται. Όλα γίνονται με ανοικτό μυαλό, αλλά πάντα προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πάντα με σεβασμό στα δίκαια και τα συμφέροντά μας και είμαι σίγουρος ότι και ιδιαίτερα εσείς στηρίζετε τις προσπάθειες και τους αγώνες».

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση «αποδεικνύει καθημερινά ότι ασκεί εξωτερική πολιτική με όραμα αλλά και ρεαλισμό, αλλά πάνω από όλα η Κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση. Μιλάμε καθαρή γλώσσα, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπου και αν βρισκόμαστε. Η Ελλάδα διεκδικεί και παίρνει ό,τι δικαιούται» και τέλειωσε επαναλαμβάνοντας ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στους Τούρκους πρέσβεις. «Στους τομείς του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, στους οποίους αποδίδουμε κορυφαία σημασία λόγω Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου. Ευελπιστούμε ότι αυτά θα συνεχιστούν ώστε οι άνθρωποι που απέμειναν στην Τουρκία αλλά και όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν, να νοιώσουν πραγματικά καλοδεχούμενο τμήμα της Τουρκικής κοινωνίας».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης