Η παγκόσμια πρωτεύουσα, κατά πολλούς, Νέα Υόρκη, όπου πάρα πολλοί ομογενείς ζουν και διαπρέπουν για δεκαετίες, απέκτησε σήμανση δρόμου της στα ελληνικά. Πρόκειται για την οδό «Εθνικός Κήρυξ – Νational Herald Way».

Τα αποκαλυπτήρια της σήμανσης, στον πυλώνα της οδού Con Edison στη συμβολή της 30ής Οδού και της 37ης Λεωφόρου στην Αστόρια -έξω από τα γραφεία της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ»- έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με αφορμή και την 101η επέτειο από την ίδρυση του «ΕΚ». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 1915.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική απόφαση της ονοματοδοσίας ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης και επικυρώθηκε από τον δήμαρχο της πόλης, Bill de Blasio στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εγκρίθηκε, για πρώτη φορά η εγγραφή του ονόματος της οδού στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στο Κουίνς. Επίσης είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που ένας δρόμος της Νέας Υόρκης φέρει το όνομα ενός ιδρύματος του Ελληνισμού, όπως ο «Εθνικός Κήρυκας», ο οποίος πέρυσι γιόρτασε τα 100 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας.

Δηλώσεις για την απόφασητ ου ΔΣ της ΝΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τον αρχηγό της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΝΥ, κ. Jimmy Van Bramer για την ονομασία της οδού «Εθνικός Κήρυξ – Herald Way» ανέφερε:

«Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελληνοαμερικανική και Κυπριακή-Αμερικανική Κοινότητα στην πόλη μας, καθώς επίσημα αλλάζουμε την ονομασία της 30ής Οδού ανάμεσα στην 37η και 38η Λεωφόρο στην Αστόρια, σε ‘Εθνικός Κήρυξ-National Herald Way’.

Είμαι περήφανος που εισηγήθηκα αυτή τη σπουδαία τιμητική διάκριση τιμώντας την προσφορά του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στη γειτονιά του σπιτιού μου στην Αστόρια και κάνοντας το ‘Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way’ την πρώτη οδό στο Κουίνς με ελληνικά γράμματα.

Επί έναν αιώνα, ο ‘ΕθνικόςΚήρυξ’ είναι ο φάρος προοδευτικής δημοσιογραφίας, βοηθώντας οικογένειες στην Κοινότητά μας που έχουν ανάγκη και συμβάλλοντας στα κοινωνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα τα οποία καθιστούν την Αστόρια μία από τις καλύτερες συνοικίες και γειτονιές στην πόλη μας».

Ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης είπε ότι «κατά τα περασμένα εκατό χρόνια ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ είναι ένα αφοσιωμένο μέσον ενημέρωσης στην ελληνική γλώσσα για τους Ελληνοαμερικανούς σε ολόκληρη τη χώρα. Η κάλυψη σε βάθος αμφοτέρων των εγχώριων θεμάτων, καθώς επίσης εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ειδήσεων που αφορούν και σχετίζονται με την Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος θεσμός για την Κοινότητά μας. Είμαστε υπερήφανοι που τιμούμε την αφοσίωση του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στην Κοινότητά μας με αυτή την ονοματοδοσία της οδού και ευχαριστώ τον δημοτικό σύμβουλο Van Bramer για τη δυναμική του ηγεσία».

Ο κ. Αντώνης Η. Διαματάρης, εκδότης-διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» δήλωσε: «Είμαι βαθιά ικανοποιημένος που η πόλη της Νέας Υόρκης, μέσω του γραφείου του αρχηγού της πλειοψηφίας Van Bramer, αποφάσισε να αναγνωρίσει τη σημαντική συμβολή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στην Κοινότητά μας και στην κοινωνία γενικότερα κατά τα περασμένα 100 χρόνια. Επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμησή μου στον αρχηγό της πλειοψηφίας Van Bramer και στον δήμαρχο Bill de Blasio για την τιμή».


(Διακρίνονται από αριστερά: οι Λίτσα Διαματάρη, Ηρακλής Διαματάρης, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Αντώνης Η. Διαματάρης (με το πιστό αντίγραφο της πινακίδας το οποίο ο Δήμος της ΝΥ δώρισε στον εκδότη), Τζίμι Βαν Μπρέιμερ, Κώστας Κωνσταντινίδης)


(Από την τελετή της μετανομασίας της Οδού «Εθνικός Κήρυξ – Herald Way»)


(«Έχουμε μια ιστορία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι «ο ‘Ε.Κ.’ εκφράζει την Ομογένεια»)

Ο Εθνικός Κήρυκας αναφέρει στην ιστοσελίδα του:

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανείπωτη ήταν η χαρά και η συγκίνηση των διακοσίων περίπου ομογενών όταν τα παιδιά του εκδότη –διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνη Η. Διαματάρη, Βανέσσα και Ηρακλής, προέβησαν στην αποκάλυψη της πινακίδας της Οδού «Εθνικός Κήρυξ – Herald Way».

Τα πρόσωπά τους έλαμπαν από χαρά διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Νέας Υόρκης πολλοί από αυτούς είδαν το λογότυπο της εφημερίδας τους -που για δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα, για πενήντα και πλέον χρόνια διαβάζουν και στηρίζουν με πάθος- να απαθανατίζεται με την ονομασία της Οδού μπροστά στα κεντρικά γραφεία του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου της Νέας Υόρκης γράφεται στην ελληνική γλώσσα.

Οι ομογενείς και οι επίσημοι προσκεκλημένοι ενώ παρακολουθούν τα παιδιά του εκδότη Βανέσσα και Ηρακλή Διαματάρη που αποκάλυψαν την πινακίδα της Οδού «Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way».Εθνικός Κήρυξ. Κώστας Μπέη.

Η τελετή ονοματοδοσίας έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Η χαρά των παρισταμένων και των μαθητών του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας μετρίασε το κρύο και ζέστανε την ατμόσφαιρα. Ήταν, αν όχι η μοναδική, τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες φορές που αψήφησαν το κρύο ακόμη και εκείνοι που δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και είχαν ντυθεί με ανοιξιάτικα ρούχα.

Ήθελαν όλοι να ζήσουν την ιστορία που αν μη τι άλλο σηματοδοτούσε με τον καλύτερο τρόπο την έναρξη της νέας εκατονταετίας του «Εθνικού Κήρυκα».

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Κωνσταντίνος Συρίγος, Νίκος Μιχαλιός, Ρίτα Συντήλα, Κώστας Κωνσταντινίδης, Λίτσα Διαματάρη, Κάρολιν Μαλόνι, Τζίμι Βαν Μπρέιμερ, Αντώνης, Η. Διαματάρης, Στέφανος Τσερπέλης, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης και άλλοι ομογενείς που παρέστησαν στην τελετή.Εθνικός Κήρυξ. Κώστας Μπέη.

Η τελετή αποτέλεσε το προεόρτιο της 101ης επετείου της ιδρύσεως του «Εθνικού Κήρυκα» και εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για την Ομογένεια και το μέλλον της εφημερίδας διότι για 101 χρόνια ο «Εθνικός Κήρυξ» και η Ομογένεια τηρούν με ευλάβεια το συμβόλαιο τιμής που έχουν δώσει από την 2α Απριλίου 1915 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος μέχρι και σήμερα. Και υπ’ αυτή την έννοια η λαμπρή τελετή της ονομασίας της Οδού «Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way» λειτούργησε ως αφετηρία για να την ανανέωση του συμβολαίου τιμής για τη συνέχιση της Οδού Εθνικού Κήρυκα.

«Ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ και η Ομογένεια», όπως επεσήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, «υπέγραψαν νέο συμβόλαιο και αποφάσισαν όπως η Οδός Εθνικού Κήρυκα να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να μοσχοβολάει Ελλάδα και Ορθοδοξία».

Η τελετή

Αρκετοί από τους προσκεκλημένους ήρθαν πολύ νωρίτερα διότι ήθελαν να προλάβουν να συγχαρούν τον εκδότη- διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνη Η. Διαματάρη, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του για την 101η επέτειο, για τα επιτεύγματα και για την ονομασία της Οδού και μέχρι την ώρα της ενάρξεως της τελετής ο τρίτος όροφος των ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων του «Εθνικού Κήρυκα» είχε πλημμυρίσει από κόσμο.

Νωρίτερα, όπως συνήθως, είχαν έρθει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, η φιλέλλην ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, η ομογενής εισαγγελέας της κομητείας Νάσο, Μάντλιν Σίγκα, η εκτελεστική διευθύντρια του Ωνασείου Ιδρύματος της Νέας Υόρκης Αμάλια Κοσμετάτου, η εκτελεστική διευθύντρια του Νοσοκομείου «Mount Sinai Queens» Κάρεν Σιουάμπ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβεις Αικατερίνη Μπούρα και Νίκος Αιμιλίου, αντίστοιχα, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου, πρέσβης Γεώργιος Ηλιόπουλος και Βασίλειος Φιλίππου, αντίστοιχα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μαρκ Αρι, και οι εκπρόσωποι της οργανωμένης Ομογένειας. Νωρίτερα επίσης είχαν έρθει τα τηλεοπτικά συνεργεία των «New York -1», «New Greek TV» και «Aντέννα», καθώς και άλλοι ομογενείς και Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

Η τελετή έλαβε χώρα κάτω από τον πυλώνα της Con Edison στη συμβολή της 30ής Οδού και της 37ης Λεωφόρου και ο δημοτικός σύμβουλος του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και συνάμα αρχηγός της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης Τζίμι Βαν Μπρέιμερ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι με τον ομογενή δημοτικό σύμβουλο της Αστόριας Κώστα Κωνσταντινίδη καρποφόρησαν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν το περασμένο καλοκαίρι με τον εκδότη –διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνη Η. Διαματάρη όπου ενημερώθηκε για την 100ετή πορεία του «Ε. Κ.».

«Καλωσορίσατε. Συγχαρητήρια στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και στην Ομογένεια. Χαίρομαι που είμαι μαζί σας για αυτή την μεγάλη γιορτή», επεσήμανε ο κ. Βαν Μπρέιμερ εκπλήσσοντας τους ομογενείς με την προφορά του στην Ελληνική.

Στη συνέχεια, ανέγνωσε τα ονόματα των ομογενών και το ότι πρόφερε σωστά τα επώνυμα το απέδωσε στους δεσμούς με την Αστόρια και στην Ομογένεια. Αποκάλυψε ότι η αδελφή του είναι παντρεμένη με Ελληνα, ότι έχει βαπτιστεί και ότι η φιλία με τους Ελληνοαμερικανούς συμμαθητές του στο Λύκειο Μπράγιαν της Αστόριας του παρείχε τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις.

«Σας συγχαίρω γιατί για 101 χρόνια μεταδίδετε τα νέα στην Ομογένεια, ενώνετε του Ελληνοαμερικανούς με την Ελλάδα και τη Διασπορά και μεταλαμπαδεύετε τον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Βαν Μπρέιμερ απευθυνόμενος στον εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα».

Αμέσως μετά, υπογράμμισε την υποστήριξη που παρέχει ο «Εθνικός Κήρυκας» στα Γράμματα και στον Πολιτισμό, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα ίδρυμα, αλλά μια από τις πιο σοβαρές επιχειρήσεις στην εκλογική του περιφέρεια.

Αναφερόμενος στην πινακίδα επεσήμανε ότι «είναι δίγλωσση» και ότι πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο για τον Δήμο της Νέας Υόρκης.

Ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον αρχηγό της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης Τζίμι Βαν Μπρέιμερ και τόνισε ότι «αγαπά την Ομογένεια και την Αστόρια».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η ονομασία της Οδού τιμά τον «Εθνικό Κήρυκα» και την Ομογένεια και ότι η Οδός «Εθνικός Κήρυξ-National Herald» και η Πλατεία Αθηνών είναι δύο μνημεία που θα καταμαρτυρούν στον αιώνα τον άπαντα την παρουσία των Ελλήνων στην Αστόρια.

«Η ονομασία της Οδού αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ που για 101 χρόνια ενημερώνει την Ομογένεια για τα τεκταινόμενα στην ίδια την Ομογένεια και την Αμερική και αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας της Ομογένειας με την Ελλάδα και την Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ακόμη, μετέφερε τις ευχές του ομογενή πολιτειακού γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη και της πολιτειακής βουλευτού Αραβέλλα Σιμωτά που λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού δεν μπόρεσαν να παραστούν στην τελετή.

Από την πλευρά της, η φιλέλλην βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι είπε ότι «ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ δεν είναι μόνο η ιστορική, αλλά και η πιο σημαντική ελληνική εφημερίδα, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα ενημερώνει την Ομογένεια».

Παράλληλα τόνισε ότι και ή ίδια διαβάζει την αγγλόφωνη έκδοση και ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι η πιο σημαντική εφημερίδα και για την Ελλάδα.

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία, γιατί η πινακίδα γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα», σημείωσε η κ. Μαλόνι.

Ο εκδότης –διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης εξέφρασε τη χαρά του και τόνισε: «Τι μεγάλη τιμή να έχουμε στη Νέα Υόρκη έναν δρόμο που φέρει το όνομα του ‘Εθνικού Κήρυκα’» που για έναν και πλέον αιώνα υπηρέτησε την Ομογένεια και τον Ελληνισμό».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική που ξεκίνησε στα μέσα προς τα τέλη του 19ου αιώνα και τόνισε ότι με το δαιμόνιο, με την σκληρή εργασία, με βαθιές ρίζες στην οικογένεια, στην Εκκλησία και με την εφημερίδα ως εκφραστή και ως οραματιστή κατάφεραν να μεγαλώσουν και να μεγαλουργήσουν.

Ο κ. Βαν Μπρέιμερ μίλησε για τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Εθνικό Κήρυκα» και την οποία το ίδιο βράδυ που κυκλοφόρησε τού την έδειξε ο ομογενής ράφτης της γειτονιάς του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας ευχαριστώ, με κάνατε ήρωα».

Στη συνέχεια, κάλεσε τα παιδιά του Αντώνη Η. Διαματάρη, Ηρακλή και Βανέσσα, να αποκαλύψουν την πινακίδα. Οι ομογενείς εμφανώς συγκινημένοι από τη γραφή της στην Ελληνική και Αγγλική ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η δεξίωση

Μετά οι ομογενείς και οι προσκεκλημένοι εισήλθαν στα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» για τη δεξίωση.

Ο κ. Αντώνης Η. Διαματάρης καλωσόρισε τους επισήμους και τους ομογενείς και τόνισε: «Αποκτήσαμε και Οδό Εθνικού Κήρυκα! Και στην ελληνική γλώσσα!!! Για πάντα. Απίστευτο!!!».

«Δυστυχώς, όμως, μας πρόλαβε ο ανταγωνισμός μας και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη πλατεία, την Times Square… Άδικο …Άδικο, σας λέω», επεσήμανε χαριτολογώντας ο κ. Διαματάρης.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις για την 100ετία τόνισε μεταξύ άλλων: «Πέρυσι τέτοιες μέρες ετοιμαζόμασταν για να γιορτάσουμε την 100ή επέτειο από την ίδρυση του ‘Εθνικού Κήρυκα’. Μας έτρωγε η ερώτηση τι έπρεπε να κάνουμε για να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός; Η ευθύνη ήταν μεγάλη. Εκδώσαμε μια ιστορική, συλλεκτική, πλούσια έκδοση. Παραθέσαμε ένα αξέχαστο δείπνο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Τιμήσαμε δέκα διακεκριμένους ομογενείς. Κάναμε το καθήκον μας. Πώς όμως θα γιορτάζαμε την αρχή της δεύτερης 100ετηρίδας, στην οποία μπαίνουμε στις 2 Απριλίου; Από όλες τις ιδέες μία μας γοήτευσε: Nα ονομαστεί η οδός εδώ μπροστά στο κτίριο, σε οδό του ‘Εθνικού Κήρυκα’. Και το θέλαμε και στην ελληνική γλώσσα!».

Ακολούθως, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της μετανάστευσης και στις ιστορικές συγκυρίες της ιδρύσεως του «Εθνικού Κήρυκα».

«Διατηρήσαμε καλύτερα από τις περισσότερες άλλες φυλές την γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Και διατηρήσαμε και το δικό μας ΜΜΕ, τον ‘Εθνικό Κήρυκα’.

Γλίστρησε ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ από τους καρχαρίες της…. Σκύλλας και της Χάρυβδης τις δέκα αυτές δεκαετίες, γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη του ομογενή. Γιατί είχε – και έχει- αφοσιωμένους εκδότες και συνεργάτες.

«Οι γενιές που πέρασαν δεν πήραν τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ως δεδομένο. Ας μην τον πάρουμε ούτε εμείς ως δεδομένο. Γιατί, αυτή η εφημερίδα έχει το… παράδοξο για την εποχή μας να στηρίζεται στον αναγνώστη, στον συνδρομητή του, στον διαφημιστή του.

Αν εμείς, Διεύθυνση και εργαζόμενοι, δεν σας προσφέρουμε μια εφημερίδα που να υπερβαίνει τις δυνατότητες του συνόλου της ομάδας που την εκδίδει, κι αν εσείς, η Ομογένεια, δεν την στηρίξετε, τόσο που να υπερβαίνει τις δικές σας συνολικές δυνατότητες, αν το πάρουμε κι αν το πάρετε ως δεδομένο ότι ο ‘Εθνικός Κήρυκας’, έτσι, χωρίς κόπο και χωρίς υποστήριξη, θα συνεχίσει να υπάρχει για άλλα 100 χρόνια, τότε τόσο εμείς όσο και εσείς θα φέρουμε μεγάλη ιστορική ευθύνη αν ποτέ – ο μη γένοιτο- σταματήσει να υπάρχει».

Αναφερόμενος στην ονομασία της Οδού τόνισε: «Αυτός ο μικρός -σήμερα- δρόμος μπροστά στα γραφεία μας, γίνεται το μνημείο του Ελληνισμού των ΗΠΑ. Γίνεται ο φάρος ενός αγώνα αλλά και μιας αγωνίας να αλλάξουμε μεν αλλά να μην αποβάλουμε τα ιερά και τα όσιά μας, να προχωρήσουμε στη ζωή χωρίς να χαθούμε, ταπεινοί στη συμπεριφορά μας αλλά μεγάλοι στα οράματα και στις πράξεις μας. Γίνεται ο φάρος που μας φωτίζει να επιδιώκουμε και να γιορτάζουμε την οικονομική επιτυχία, χωρίς όμως να λησμονούμε την πορεία που διανύσαμε, την ευθύνη που έχουμε προς τον άτυχο συνάνθρωπό μας, το καθήκον μας απέναντι στο σύνολο, στην Κοινωνία, χωρίς ψευδαισθήσεις για την τελική συμβολή της οικονομικής επιτυχίας στην ευτυχία του ανθρώπου.

«Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Αυτή όμως η τιμητική αναγνώριση, η Οδός του Εθνικού Κήρυκα, έχει περισσότερη αξία από τις άλλες, γιατί θα μείνει για πάντα», επεσήμανε ο κ. Διαματάρης αποδίδοντας την επιτυχία τόσο στην οικογένεια και στους συνεργάτες του, αλλά πάνω στην Ομογένεια.

Ιστορικό γεγονός

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος συνεχάρη τον κ. Διαματάρη και τόνισε ότι είναι όντως ιστορικό γεγονός η ονομασία του δρόμου με το όνομα του «Εθνικού Κήρυκα». «Είναι πολύ μεγάλο γεγονός, πολύ μεγαλύτερο από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως», είπε.

Αναφερόμενος στις επιτυχίες του «Ε. Κ.» τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρατήσεις μια εφημερίδα και να μένει σε χαρτί» και ότι «έχει δίκιο ο κ. Διαματάρης που υπενθυμίζει να μην πάρουμε τίποτα ως δεδομένο».

«Έχουμε μια ιστορία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι «ο ‘Ε.Κ.’ εκφράζει την Ομογένεια», ότι «έχει υψηλής ποιότητας αρθρογραφία» και ότι με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, με τις μικρές αγγελίες, με τους θανάτους και τα μνημόσυνα προσφέρει μεγάλη – ανεκτίμητη κοινωνική υπηρεσία στην Ομογένεια».

Επίσης, σχολίασε την αναφορά του κ. Αντώνη Η. Διαματάρη στην ονομασία της «Times Square» στο Μανχάταν και τόνισε ότι η πλατεία είναι στατική και ότι η Οδός είναι κάτι πιο δυναμικό, που δεν σταματάει ποτέ.

«Ο συμβολισμός της Οδού είναι φοβερός. Η Οδός αυτή είναι 100 ετών και έχει ανοικτό μπροστά τον δρόμο, σημαίνει ότι είμαστε καθ’ οδόν», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος ευχόμενος όπως «η Οδός ‘Εθνικός Κήρυξ’ να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να μοσχοβολά Ελλάδα και Ορθοδοξία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα εθνογραφικά δεδομένα της Αμερικής και τόνισε ότι μετά την τρίτη γενιά οι άλλες ενθότητες αφομοιώνονται, ενώ στην Ομογένεια, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα στην Καλιφόρνια, έχουμε απογόνους έκτης γενιάς που απαγγέλουν Ελληνικά και χορεύουν με την τοπική διάλεκτο της ιδιαίτερής τους πατρίδας.

«Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ έχει συμβάλει σε αυτό. Ο ‘Ε.Κ.’ με το να επιμένει στο θέμα της ελληνικότητας και της γλώσσας έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Ευχόμαστε συνέχεια και ο δρόμος να παραμείνει ‘Εθνικός Κήρυξ’. Ευχόμαστε λαμπρή συνέχεια στην Οδό Εθνικός Κήρυξ και κάθε καλό και αέναη συμβολή στην ελληνική και Ορθόδοξη παρουσία στις ΗΠΑ».

Αμέσως μετά παρατέθηκε δεξίωση, ενώ τα γλυκά προσέφερε με αγάπη η Γιούλη Πανταζή, ιδιοκτήτρια του ιστορικού Ζαχαροπλαστείου «Λευκός Πύργος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης