Εκδήλωση για την ενέργεια και το περιβάλλον

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011, 18:03
Εκδήλωση για την ενέργεια και το περιβάλλον
Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων διοργάνωσε σήμερα το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διήμερου «φόρουμ πολιτών» που πραγματοποίησε στο νομό Κοζάνης, με τίτλο : «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην πόλη σας».

Στη συζήτηση συμμετείχαν, ως ομιλητές, οι ευρωβουλευτές Μπάμπης Αγγουράκης και Θόδωρος Σκυλακάκης.

Εκπρόσωποι φορέων της περιοχής ζήτησαν να μη σταματήσει η εκμετάλλευση του λιγνίτη, αλλά - προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μείωση των ρύπων - να βελτιωθούν οι όροι επεξεργασίας του με τη βοήθεια της νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και με επενδύσεις, που θα τηρούν τους θεσπισμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας. Όλοι οι φορείς έθιξαν το ζήτημα της ανάγκης να προστατευτεί η δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθούν και να εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσουν παράλληλα με το λιγνίτη και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ο λιγνίτης έχει μέλλον για μας και για όλη τη χώρα και μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν φιλική προς το περιβάλλον και φθηνή ενέργεια καθώς και απασχόληση στα επόμενα χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάσιος Τσιλφίδης, χαιρετίζοντας παράλληλα και την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή .

«Να μη σταματήσει η εξόρυξη του λιγνίτη στο διάστημα 2014-22» ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Εορδαίας Κωνσταντίνος Λίλιας, ο οποίος ζήτησε ωστόσο να προβλεφθεί από τώρα η μελλοντική αποκατάσταση εδαφών στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων και να εξασφαλιστούν από τώρα αντισταθμιστικοί πόροι.

Στις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΔΕΗ στην περιοχή αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, Βασίλης Καραπίντζιος κάνοντας έκκληση προς την πολιτεία να επιβάλει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Υποστήριξε ότι διάφορες τοπικές μελέτες επιστημόνων έχουν δείξει ότι υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση (τέφρα, πυλώνες υψηλής τάσης) από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά δεν ανέφερε - και δήλωσε άγνοια -για συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία παθήσεων, που είναι πιθανόν να σχετίζονται με αυτή την δραστηριότητα.

Για την ανάγκη συνδυαστικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, υδροηλεκτρική, βιομάζα), ώστε να αποδίδουν «προστιθέμενη αξία» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης. Κατά της λογικής του «εμπορίου ρύπων» και του «ο ρυπαίνων που μπορεί να πληρώνει, μπορεί και να ρυπαίνει» τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Οι δύο ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τα προβλήματα της περιοχής στο ευρωκοινοβούλιο και στα όργανα στα οποία συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρήσιμη και επωφελή και για τους ευρωβουλευτές, αλλά και για τον κόσμο της περιοχής» χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε γύρω από τα περιβαλλοντικά και τα ενεργειακά θέματα ο επικεφαλής του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Το κλιμάκιο του γραφείου του ευρωκοινοβουλίου και στελέχη του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου και στον ΑΗΣ «Αγίου Δημητρίου» και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της ΔΕΗ για τις δραστηριότητες και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Το μεσημέρι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετείχαν σε ενημέρωση που έγινε από την ΔΕΠΕΠΟΚ στην Κοζάνη για τη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης της περιοχής.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011, 18:06