Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 106 Ζωοφιλικών Σωματείων της χώρας έγινε δέκτης σοβαρότατων καταγγελιών από τον Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών (Φ.Ο.Σ), για τις αδιαφανείς και προβληματικές συνθήκες λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών. Αυτοί που γνωρίζουν το τι συμβαίνει εκεί, το χαρακτηρίζουν όχι ως άσυλο προστασίας αλλά ως γκέτο.

Την ευθύνη σύμφωνα με τους φιλόζωους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή την φέρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Σερρών, και η αρμόδια κτηνίατρος, που είναι μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Σερρών. Οι καταγγελίες κάνουν λόγω για τις τριτοκοσμικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων και για εξαφανίσεις πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων εξ αυτών μέσα από το δημοτικό «καταφύγιο»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια του μοναδικού ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών (αυτόν μόνο επέτρεψε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η κτηνίατρος του δήμου) από ένα μέλος του Φ.Ο.Σ. διαπιστώθηκε ότι:

1.Το δημοτικό κυνοκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια.

2.Στειρώσεις δεν έγιναν ποτέ από την κτηνίατρο (μόνιμη υπάλληλο), η οποία πληρώνεται γι’ αυτή τη δουλειά εδώ και τρία χρόνια! Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, η κτηνίατρος, υγειονομική υπεύθυνος του κυνοκομείου που εδώ και ένα χρόνο είναι και διοικητική υπεύθυνος του ίδιου χώρου, δεν πραγματοποίησε καμία απολύτως στείρωση, ποτέ!
 
Οι κατά καιρούς δικαιολογίες στις μόνιμες πιέσεις εκ μέρους του Φ.Ο.Σ. προκειμένου να κάνει τη δουλειά για την οποία προσελήφθηκε, ήταν αρχικά ότι δεν υπάρχει χώρος μέσα στο κυνοκομείο (να σημειωθεί ότι ο χώρος που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως χειρουργείο τώρα μετατράπηκε σε αποθήκη γεμάτη περιττώματα ποντικών και ξεσκισμένα τσουβάλια τροφών, ο δε ολοκαίνουργιος χειρουργικός εξοπλισμός που αγοράστηκε εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένει ξεχασμένος και ασυντήρητος στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν της πρότειναν να αδειάσει τον χώρο αυτό, να τον καθαρίσει και τον βάψει προκειμένου να λειτουργήσει ως χειρουργείο, μέσα στον χώρο του κυνοκομείου, η αρμόδια υπάλληλος και υπεύθυνη κτηνίατρος και για τις στειρώσεις παρουσίασε χαρτί από δύο γιατρούς, το οποίο ανέφερε ότι… έχει αλλεργία στα χειρουργικά γάντια!
3. Οι στειρώσεις που έγιναν στα ζώα του κυνοκομείου τα τελευταία τρία χρόνια από το Δήμο Σερρών σε ιδιώτες γιατρούς, από τη μια και μοναδική φορά που κατόρθωσε ο Φ.Ο.Σ. να δει τα αρχεία, ήταν μόνο 19!
Ας σημειωθεί ότι, με την συμβολή του Φ.Ο.Σ. και εθελοντών κτηνιάτρων και με την γραπτή άδεια της Νομαρχίας Σερρών στειρώθηκαν δωρεάν μέσα σε ένα μήνα 409 ζώα!

4. Το παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο 54 θέσεων «φιλοξενεί» κατά καιρούς έως και 150 αδέσποτα ζώα, τα οποία περιοδικά μειώνονται σε 70, μετά πάλι αυξάνονται χωρίς κανείς να γνωρίζει τι γίνονται στην συνέχεια αυτά τα ζώα, αφού δεν επανατοποθετούνται.

Η Ζωή Κοντού, πρόεδρος του Φ.Ο.Σ., που μετέχει στην τριμελή επιτροπή διαχείρισης του κυνοκομείου, ζήτησε να της δοθούν στοιχεία για το που βρίσκονται αυτά τα ζώα που έκαναν «φτερά». Όμως η Διεύθυνση Κτηνιατρικής με προϊστάμενο τον κ. Λεωνίδα Βαρούδη και η κτηνίατρος του δήμου, Σουλτάνα Βέργου – Μυρωνίδου αρνήθηκαν να της τα δώσουν λέγοντας ότι τίθεται ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων για εκείνους, που υποτίθεται ότι υιοθέτησαν τα ζώα.

Δηλαδή τα προσωπικά δεδομένα, δεν είναι και τόσο προσωπικά για την υπεύθυνη κτηνίατρο και τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής αλλά παραμένουν απόρρητα μόνο για το τρίτο μέλος της επιτροπής, τον Φιλοζωικό Όμιλο!

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών κάνει μνεία για περίπου 140 αδέσποτα ζώα, που αν και στειρωμένα από τους εθελοντές κτηνιάτρους περισυνελλέγησαν, παρά τον νόμο που τα θέλει να επανατοποθετούνται εκεί που βρέθηκαν, με εντολή της Κτηνιατρικής, εισήλθαν στο δημοτικό κυνοκομείο και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 106 Ζωοφιλικών Σωματείων, η δικηγόρος Νατάσα Μπομπολάκη, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα συμβαίνουν εκεί σε βάρος των ζώων και σε βάρος των φορολογουμένων, που πληρώνουν από την τσέπη τους την λειτουργία του κυνοκομείου που όμως έχει μετατραπεί σε κρεματόριο.

Η κα Μπομπολάκη εξηγεί στη zougla.gr «52 ζώα τα οποία στειρώθηκαν από ευρωπαίους κτηνιάτρους τον περασμένο Ιούνιο και επανατοποθετήθηκαν στο κυνοκομείο, τελικά αγνοούνται. Μετά τη στείρωση και την τοποθέτηση μικροτσίπ και διακριτικού τατουάζ στο αριστερό τα ζώα… εξαφανίστηκαν.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και η δημοτική κτηνίατρος αρνούνται παράτυπα και με το έτσι θέλω στον Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών, ο οποίος είναι το τρίτο μέλος της νόμιμα συσταθείσας τριμελούς επιτροπής, να εισέλθει και να ασκήσει τα καθήκοντά του, φθάνοντας μέχρι του σημείου να κλειδώνουν το κυνοκομείο και να απαγορεύουν κάθε είδους πρόσβαση σε αυτό.

Δια στόματος του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Λεωνίδα Βαρούδη, απαγορεύεται η σίτιση των αδέσποτων ζώων, απαγορεύεται δηλαδή το αυτονόητο! Αυτό που επιτρέπουν οι διεθνείς και εθνικοί νόμοι. Απαγορεύεται αυτό που απαιτεί η ηθική των λογικών ανθρώπων. Απαγορεύεται η προστασία και η ευημερία αυτού του είδους της ζωής.

Καταγγέλλεται μάλιστα και η ύπαρξη άρρωστων και χωρίς θεραπεία ζώων, πεθαμένων εντός και εκτός κυνοκομείου. Πολλά είναι τα νεκρά ποντίκια μέσα στον προαύλιο χώρο με τις σάπιες περιφράξεις, από τις οποίες εξέρχονται τα ζώα και πολλές φορές σκοτώνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Ζώα που δεν έχουν στειρωθεί ζευγαρώνουν και πολλαπλασιάζονται. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βιντεοκασέτες τοπικού καναλιού που έκανε ρεπορτάζ γι’ αυτό το θέμα.

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής κρίνει από μόνος, ότι δεν είναι απαραίτητη η σύγκληση της τριμελούς επιτροπής για να αποφασιστεί η ευθανασία ενός ζώου, αλλά θεωρεί, ότι αρμόδια είναι η δημοτική κτηνίατρος, ναι αυτή η κυρία, που έχει αλλεργία στα χειρουργικά γάντια!

Αποφασίζει μόνος του για τον ρόλο του Φ.Ο.Σ και αποφαίνεται ότι δεν είναι δουλειά του συλλόγου η συνεννόηση και μέριμνα για την σωστή λειτουργία του κυνοκομείου. Αποφασίζει επίσης, ως άλλος νομοθέτης, ότι τα ζώα δεν πρέπει να επανεντάσσονται».

Όπως εξηγεί στη zougla.gr, η Ζωή Κοντού, πρόεδρος του Φ.Ο.Σ. «Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή άμεσα να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του καταφυγίου, το οποίο πρέπει να είναι χώρος στείρωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και όχι χώρος απαράδεκτης καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, διαφορετικά αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις, που ο νόμος ορίζει , περί προστασίας, ευημερίας και του σεβασμού, που οφείλουμε στα ζώα, τότε καλύτερα να κλείσει, μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και το δίκαιο.

Καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, και την υφυπουργό, Μιλένα Αποστολάκη να διατάξουν έρευνα για την στάση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σερρών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης