«Η πυρηνική ενέργεια εκτός από επικίνδυνη και πανάκριβη είναι και αχρείαστη», τονίζει ο υπεύθυνος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για την εκστρατεία των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας, Τάκης Γρηγορίου.

«Με αφορμή το διάλογο που θα γίνει το καλοκαίρι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και τη μείωση των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου θέλαμε να παρουσιάσουμε μια έκθεση, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία και τις μελέτες, γιατί άλλα λένε τα στοιχεία κι άλλα η πυρηνική βιομηχανία. Δυστυχώς, το ατύχημα στη Φουκοσίμα μας πρόλαβε και βγάζουμε την έκθεση νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε», επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση «Ο μύθος της φθηνής πυρηνικής ενέργειας», το ελληνικό γραφείο της Greenpeace παραθέτει στοιχεία από σχεδιαζόμενα έργα πυρηνικών σταθμών. Καταδεικνύει το πραγματικό κόστος των πυρηνικών, κόστος πολλαπλάσιο αυτού που ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια), εκτός από πραγματικά καθαρές, είναι και φθηνότερες από τα πυρηνικά.

Ο κ. Γρηγορίου επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απορρίψουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως “βρώμικη”, ασύμφορη και πολύ – πολύ επικίνδυνη και να υιοθετήσουν ένα σενάριο για 100% καθαρή ενέργεια ως το 2050 στον Ενεργειακό Οδικό Χάρτη που θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτει, επίσης, ότι «η Greenpeace με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδυναμικής έχουν δημοσιεύσει μελέτη που παρουσιάζει πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές στα επίπεδα που λέει η επιστήμη (μείωση 80%-95% των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990 ώς το 2050) και παράλληλα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες να απεξαρτητοποιηθούμε τελείως από τα πυρηνικά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης