Τα συστήματα που φέρνουν τα τρόφιμα από την παραγωγή στο πιάτο ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για σημαντικές απώλειες στην βιοποικιλότητα και για παγκόσμια υποβάθμιση της γης και του νερού -με σαφείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τα απόβλητα αποτελούν βασικό στάδιο στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων και έχουν επίσης σημαντικό οικολογικό αντίκτυπο.
Για να είμαστε σαφείς, η επίτευξη πραγματικής βιωσιμότητας στα συστήματα τροφίμων αποτελεί πρόκληση για τους παραγωγούς, τους διανομείς και όλους όσους εμπλέκονται στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Απαιτείται συστημική αλλαγή μέσω παρεμβάσεων πολιτικής και προγραμμάτων για την υποστήριξη της παραγωγής και της διαθεσιμότητας φυτικών τροφίμων, παράλληλα με μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή βιώσιμων επιλογών για τον καταναλωτή.
Ωστόσο, ενώ η αλλαγή σε επίπεδο συστήματος είναι κρίσιμη, τα άτομα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς παράγοντες στον μετριασμό της οικολογικής ζημίας. Tέσσερα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ζείτε πιο υγιεινά, ενώ παράλληλα έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του πλανήτη.
Βιώσιμη διατροφή;
Η βιώσιμη διατροφή λαμβάνει υπόψη όλα τα στάδια του κύκλου τροφίμων, από την παραγωγή έως τη σπατάλη. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 20-50% των ετήσιων αποβλήτων τροφίμων σε ορισμένες χώρες, όπως στον Καναδά, προέρχεται από το επίπεδο του καταναλωτή ή του νοικοκυριού. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 80 κιλά σπατάλης τροφίμων ετησίως στον Καναδά.
Το πιο σοκαριστικό είναι ότι πάνω από το 60% αυτών των σπατάλης είναι σπατάλη τροφίμων που μπορούν να αποφευχθούν ή τρόφιμα που θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί αλλά πετάχτηκαν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αλλοίωσης. Έρευνα του 2022 έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, η σπατάλη τροφίμων ενός νοικοκυριού ισοδυναμεί περίπου 1.000 δολάρια ετησίως στις αναπτυγμένες χώρες. Η περισσότερη σπατάλη τροφίμων έχει τη μορφή φρούτων και λαχανικών που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Συνεπή στοιχεία δείχνουν ότι ένα υψηλό ποσοστό φυτικών τροφών στη διατροφή μας είναι πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο -εκτός του ότι είναι υγιεινές τροφές. Ωστόσο, η αλλαγή της διατροφής μας μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν τη βιώσιμη διατροφή πιο δύσκολη, όπως το κόστος των συστατικών, τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα των τροφίμων, η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον τρόπο παρασκευής φυτικών τροφών και η έλλειψη χρόνου. Με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και την αύξηση των υπερεπεξεργασμένων πρόχειρων φαγητών, αυτές οι προκλήσεις για τη βιώσιμη διατροφή γίνονται μεγαλύτερες.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι τα βιώσιμα φυτικά γεύματα μπορούν να είναι σημαντικά φθηνότερα από τα takeaway και τα ακριβά ζωικά προϊόντα. Και με λίγη εξάσκηση μπορούν να είναι πολύ πιο γρήγορα στην προετοιμασία τους. Ενώ η προετοιμασία των γευμάτων απαιτεί χρόνο, υπάρχουν τρόποι για να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία και να γίνει πιο ευχάριστη. Αυτές οι τέσσερις συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν.
Πώς λοιπόν μπορείτε να εντάξετε τη βιώσιμη διατροφή στη ζωή σας;
Προγραμματίστε τα ψώνια και τα γεύματά σας: Η προετοιμασία γευμάτων και λιστών αγορών απαιτεί χρόνο, αλλά είναι πάντα καλύτερη επιλογή από το ακριβό και συχνά ανθυγιεινό φαγητό σε πακέτο.
Προγραμματίστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα και κάντε τα ψώνια σας έχοντας μια σαφή ιδέα για το τι χρειάζεστε, ώστε να αποφύγετε να αγοράσετε ό,τι δεν χρειάζεστε.
Αντικαταστήστε το κρέας με φυτικές πρωτεΐνες δοκιμάζοντας νέες συνταγές.
Καταψύξτε αυτά που μένουν ή βράστε τα για να δημιουργήσετε γευστικούς ζωμούς για να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο.
