Όποιος θέλει να δει άλογα να πετούν, πρέπει να πάει στις ΗΠΑ. Για να είμαστε ειλικρινείς πρόκειται για άλογα νάνους ύψους 60 με 85 εκατοστά και βάρος που φθάνει τα 45 κιλά. Όπως και να ΄χει όμως το αμερικανικό υπουργείο Συγκοινωνιών επιβεβαίωσε προ ημερών παλαιότερους κανόνες που επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις σε επιβάτες να συνοδεύονται δωρεάν στην καμπίνα του αεροσκάφους από διάφορα ζωάκια, όπως σκυλιά, γάτες ή ακόμα και μικρά άλογα.  

Το αμερικανικό υπ. Συγκοινωνιών επιτρέπει την πτήση σε αποκαλούμενα «Service Animals», δηλαδή ζώα που προσφέρουν υπηρεσίες στους κατόχους, όταν υπάρχει κάποια αναπηρία είτε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, τα οποία ωστόσο είναι σχετικά σπάνια. Συνήθως συνοδεύουν επιβάτες που είτε απορρίπτουν τους σκύλους για θρησκευτικούς λόγους είτε είναι αλλεργικοί σε αυτούς. Σημειώνουμε ότι τα ζωάκια που επιτρέπονται στην καμπίνα επιβατών δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε εκπαιδευμένα. Αρκεί να «στηρίζουν ψυχολογικά» τον κάτοχό τους. Οι αμερικανικές αρχές κάνουν εδώ λόγο για «emotional support». Μόνη προϋπόθεση για τον συνταξιδιώτη είναι μια πιστοποίηση γιατρού ή ψυχολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και Pitbull επιτρέπονται…

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ωστόσο κάνουν λόγο για κατάχρηση του μέτρου και αναφέρουν ότι το 2018 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πελάτες έφεραν μαζί τους κατοικίδια σε πτήσεις εντός ΗΠΑ. Η ομοσπονδία των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών ισχυρίζεται ότι πολλοί επιβάτες αγοράζουν ακόμα και στο ίντερνετ την απαραίτητη πιστοποίηση μόνο και μόνο για να γλιτώσουν το κόστος μεταφοράς που ξεπερνά τα 110 ευρώ ανά ζωάκι.

Στις καμπίνες των αμερικανικών αεροσκαφών δεν επιβαίνουν ωστόσο μόνο σκυλιά, γατιά και αλογάκια. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σκιουράκια, γουρουνάκια και πάπιες. Έχει συμβεί ωστόσο κάποιες φορές οι αεροπορικές εταιρείες να λένε όχι στους επιβάτες και το ζωάκι που τους συνοδεύει. Όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018 όταν η American Airlines αρνήθηκε να μεταφέρει στην καμπίνα των επιβατών ένα παγώνι λόγω του μεγάλου μεγέθους και βάρους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές πάντως οι αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε επιβάτες να συνοδεύονται για ψυχολογική υποστήριξη από τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Αυτό που προσπαθούν ωστόσο είναι να διασφαλίζεται τουλάχιστον ότι τα ζώα είναι εμβολιασμένα και ήσυχα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Κάποιες φορές το καταφέρνουν, κάποιες όχι, όπως δείχνει το παράδειγμα της Delta Airways, η οποία πέρυσι απαγόρευσε σε σκυλιά pitbull να επιβαίνουν στην καμπίνα των αεροσκαφών, αφότου σκυλιά αυτής της ράτσας δάγκωσαν συνεργάτες της. Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία ωστόσο αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο μετά από ψήφισμα στο διαδίκτυο 240.000 ατόμων που ζητούσαν την άμεση κατάργησή του.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης