Αποχώρησαν από την Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των Φυλακών. Και τα δύο κόμματα είχαν εκφράσει τις αντιδράσεις τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ τελικά αποφάσισαν να μην το ψηφίσουν.

Η αποχώρηση ήρθε μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να χορηγήσει το δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδίκους με ποινές φυλάκισης άνω των πέντε ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτιολογώντας την στάση του, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο υπουργικό συμβούλιο δύο φορές, προσθέτοντας ότι σε συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη (για λογαριασμό της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) δεν είχαν διατυπωθεί τέτοιου είδους αντιρρήσεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε τη Δευτέρα, χωρίς να καταλάβει, όπως είπε το γιατί, ενώ μετά την αποχώρηση των δύο κομμάτων, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα». «Το ξεκίνησε χθες το βράδυ και θέλησε να το ολοκληρώσει σήμερα. Αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό», παρατήρησε.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε δεκτικός στο να εξαιρέσει «διακεκριμένες περιπτώσεις» καταδίκων σε ποινές από πέντε έως δέκα έτη φυλάκισης, από τις ευνοϊκές διατάξεις του νομοθετήματος, την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Ν. Δένδιας και Αλ. Χρυσανθακόπουλος, αξίωναν την κατ’ αρχήν δήλωσή του, πως η πρόωρη αποφυλάκιση θα αφορά μονάχα καταδίκους με ποινές έως πέντε έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί ρύθμιση που να υπερβαίνει τα 5 έτη – και αυτό τέθηκε με απόλυτο τρόπο και από τον Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε ο Ν. Δένδιας. «Για μας είναι κομβικό θέμα δημόσιας ασφάλειας. Αν αρνηθείτε, η νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι δική σας και όχι της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
«Στις φυλακές σήμερα, βρίσκονται 12.703 κρατούμενοι, την στιγμή που οι προδιαγραφές τους είναι για 9.300. Η αρχική μας πρόταση, είχε στόχο να βγουν απ’ τις φυλακές 1.500. Με τον διάλογο που έγινε στην Επιτροπή και τις εξαιρέσεις που προβλέψαμε, η πρόωρη αποφυλάκιση θα αφορά 1.100 άτομα. Με την πρόταση της ΝΔ να μην περιληφθούν οι άνω των 5 ετών, βγαίνουν 700», αντέτεινε ο κ. Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν φυλακές που οι διευθυντές δεν δέχονται άλλους.
«Κατανοούμε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά είναι και θέματα αρχών, να μην υπερβαίνουμε τα όρια, τις αξίες μας. Το 80% απ’ τους αποφυλακιζόμενους, σύμφωνα με την στατιστική, θα προβούν σε παρόμοιες πράξεις μετά την αποφυλάκισή τους», παρατήρησε ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος εκ μέρους του ΛΑΟΣ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας επισήμανε πως η διένεξη αποτυπώνει το επίπεδο συνεννόησης των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, τα οποία, όπως είπε, «προσπαθούν με εκβιασμούς να λύσουν ζητήματα συμφωνίας – και μάλιστα έξω από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που προϋποθέτουν τοποθέτηση των εισηγητών».

«Ζούμε ένα θέατρο κυριολεκτικά. Ενώ τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει να γδάρουν τον ελληνικό λαό, βρίσκουν σοβαρά πλην επουσιώδη θέματα για να αντιπαρατεθούν» παρατήρησε ο Θ. Παφίλης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ,

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής και στα κυριότερα άρθρα, θεωρώντας πως με το νομοσχέδιο επιχειρείται μια «τεχνητή αποσυμφόρηση των φυλακών», χωρίς να διευθετούνται επί της ουσίας βασικά προβλήματα που οδηγούν στην συμφόρηση, όπως η τύχη των λαθρομεταναστών και η αποθεραπεία των τοξικοεξαρτημένων.

Από πλευράς «Δημοκρατικής Αριστεράς», ο Νίκος Τσούκαλης υπερψήφισε το νομοσχέδιο, διεκτραγωδώντας με τη σειρά του την κατάσταση των κρατουμένων στις φυλακές και τα κρατητήρια, κάνοντας λόγο για «συνθήκες που θυμίζουν Εξπρές του Μεσονυκτίου».

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης