Αισιόδοξος για την αίσια έκβαση των συνομιλιών με τους θεσμούς, αφού διαπιστώνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και αύξηση συγκλίσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».

«Απόψε στο EWG μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, να υπάρξει πρόοδος και να οδηγηθούμε σε απόφαση στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου» είπε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε την ανάγκη την άνοιξη να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βεβαιότητα και ο σαφής ορίζοντας ενισχύουν την οικονομία, η αβεβαιότητα κάνει ζημιά και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι […] να τρέξουν όλοι, όχι μόνο η ελληνική πλευρά. Όπως το πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στηρίχτηκε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι και η εξειδίκευση μέτρων – αντίμετρων πρέπει να στηριχτεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Εάν κλείσει το δημοσιονομικό κενό, η πίεση του ΔΝΤ για τη μείωση των πλεονασμάτων και τη διευθέτηση του χρέους πρέπει να μεταφερθεί στους Ευρωπαίους. Δεν γίνεται να ζητείς πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Πριν μπούμε στα μνημόνια, το 2010, το δημόσιο χρέος ήταν 125%, τώρα είναι στο 180%, άρα κάτι πάει στραβά και στη θεραπεία».

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για χρέος και χαμηλά πλεονάσματα δεν είναι παράλογες, παράλογο είναι να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ε.Ε. τόνισε: «Έχει μεγάλη σημασία να επανέλθει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ισχύ στην Ελλάδα και για τις κλαδικές συμβάσεις, όχι μόνο για ατομικές και επιχειρησιακές […] δεν είναι δυνατόν να ζητεί η Ε.Ε. στο Μπανγκλαντές συλλογικές συμβάσεις και να το αρνείται στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε: «Οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους και οι δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους. Απαιτείται συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αλλά να αποσαφηνιστούν τώρα, ώστε το ΔΝΤ στην εαρινή σύνοδό του να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Πρέπει να προσδιοριστεί μια πορεία χαμηλώματος των πλεονασμάτων, όχι για πάρτι σπατάλης, αλλά για να δώσουμε δυνατότητα φορολογικών ελαφρύνσεων και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος».

Παράλληλα, υπογράμμισε τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα, «οι οποίες αναγνωρίζονται και από τον ΟΟΣΑ», ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που φαίνεται να δείχνουν πως το 2016 δεν θα κλείσει με ύφεση.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, κινδυνεύει με μεγάλη οπισθοδρόμηση, πρέπει να προχωρήσει μπροστά, καθώς υπάρχουν ήδη πολλές ταχύτητες στην Ε.Ε. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Για το αν η επιτάχυνση της ενοποίησης θα πετύχει, εκτιμά ότι θα κριθεί από το περιεχόμενο της ενοποίησης. «Για την Ελλάδα το στοίχημα είναι να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της ενοποίησης, κάνοντας ό,τι χρειάζεται, ώστε το 2019 να μην έχουμε μνημόνια, να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να είμαστε αξιοσέβαστο μέλος της Ευρώπης, χωρίς πελατειακό κράτος και με δυνατή οικονομία» είπε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση με όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου για ένα εθνικό σχέδιο, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι και μορφωμένοι που έφυγαν λόγω κρίσης, και να αξιοποιηθούν στη χώρα.

Καταλήγοντας έστειλε μήνυμα και προς την κυβέρνηση λέγοντας: «Χρειάζονται λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δουλειά. Η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη για θέματα που δεν έχουν σχέση με τα μνημόνια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης