Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο zougla.gr, ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Φραγκάκης. Μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης, για τον τουρισμό και για μία Ελλάδα, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν και πάλι να κάνουν όνειρα.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

κ. Φραγκάκη, γιατί επιλέξατε να συστρατευθείτε σε αυτή την εκλογική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία;

Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω υποψήφιος βουλευτής. Μπήκα στην εκλογική μάχη γιατί θέλω να είμαι ενεργός και παρών στην μεγάλη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός,  βάζω κι εγώ τα δυνατά μου για να γίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση αλλά και για να προσπαθήσω να ανταποδώσω στον τόπο μου, τα Χανιά όσα κι εκείνος μου προσφέρει. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρέπει να σας πω ότι τον πιστεύω και τον εμπιστεύομαι. Γνωρίζω καλά τι μπορεί να κάνει για την χώρα μας αλλά και για τη γενέτειρα του τα Χανιά και πως όταν θέτει στόχους μπορεί να τους πετυχαίνει. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό.

Με την παραίτησή σας από ΓΓ του Δήμου Χανίων «έκλεισε» για εσάς ο κύκλος της αυτοδιοίκησης; Και εάν ναι τι αποκομίσατε από την θέση αυτή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από πέντε χρόνια, έκανα μία συνειδητή επιλογή να αφήσω μια μακρά επαγγελματική πορεία σε κεντρικό επίπεδο και να αναλάβω θέση ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση. Ήταν για εμένα μία μεγάλη πρόκληση γι ΄αυτό και αποφάσισα να δουλέψω για τα Χανιά από τη θέση του Γ. Γραμματέα του μεγαλύτερου Δήμου ΤΟΥ νομού. Είμαι ήσυχος με την συνείδησή μου ότι έδωσα το 100% των δυνάμεών μου με σκοπό να παραχθεί ένα μετρήσιμο έργο από πλευράς μου αν και η τελική κρίση ανήκει στους ίδιους τους πολίτες. Πάντως η αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί από την επόμενη κυβέρνηση καθώς αποτελεί βραχίονα του κεντρικού κράτους γι΄αυτό και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή είναι αλλαγές στον «Κλεισθένη» ώστε να μπορούν οι Δήμοι να κυβερνηθούν.

Σε αυτή την πενταετία στην αυτοδιοίκηση ποιοι στόχοι σας εκπληρώθηκαν ή έστω μπήκαν σε πορεία υλοποίησης και ποιοι όχι;

Οι περισσότεροι στόχοι τους οποίους έθεσα υλοποιήθηκαν την τελευταία αυτή πενταετία. Η κατασκευή 8 νέων σχολείων στα Χανιά μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ένα έργο το οποίο ήταν και προσωπικό μου στοίχημα από την αρχή της θητείας μου, έχει πλέον μπει σε ράγες υλοποίησης. Η καταγραφή και σταδιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η δημιουργία (εκ του μηδενός) της νέας υπηρεσίας ελέγχου για την στάθμευση και τους κοινόχρηστους χώρους, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου για τον πολίτη, η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης για την συνολική αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού, ήταν μερικές από τις πρωτοβουλίες που πήρα, συντόνισα και υλοποίησα φυσικά με καλή συνεργασία και πολλή δουλειά από όλους. Θα ήθελα να έχει ολοκληρωθεί και η εσωτερική αναδιάρθρωση της συνολικής λειτουργίας του Δήμου και μερικά ακόμη σχέδια που είχα σκεφτεί,  αλλά ελπίζω ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη δημοτική περίοδο.

Ο τουρισμός αποτελεί όλο και πιο έντονα πηγή εισοδήματος για μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων του νομού σας. Όμως, δημιουργεί και προβλήματα. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την πορεία που πρέπει να χαράξει ο νομός;

Οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να τονώσουμε τον τουριστικό κλάδο καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη ελπίδα της χώρας για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας αφού έχει συμμετοχή με 16% περίπου στο εθνικό ΑΕΠ και απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Όμως, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, που να περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα τόσο για την προστασία των φυσικών πόρων και των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου όσο και για τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος (φορολογικού, χωροταξικού κλπ) που θα παραμείνει αμετάβλητο στις βασικές του ρυθμίσεις για τουλάχιστον μια δεκαετία και θα ενισχύσει τις επενδύσεις στο τουρισμό. Κλειδί για έναν ποιοτικό τουρισμό, κι εδώ στα Χανιά, είναι ο συνδυασμός υποδομών, περιβάλλοντος και πρωτογενούς τομέα και πιστεύω ότι εκεί πρέπει να στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια.

Ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η υψηλή φορολογία όμως ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι τα χρέη που γιγαντώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και η μη χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονισθούν. Η ΝΔ τι λύσεις έχει να προτείνει σε αυτά τα ζητήματα;

Η φοροεπιδρομή που έχει επιβληθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μισθωτοί έχουν γονατίσει. Συγχρόνως η υπερφορολόγηση, η προβληματική ρευστότητα και η γραφειοκρατία στραγγαλίζουν κάθε ικμάδα της ελληνικής οικονομίας. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι όχι να μοιράσεις αλλιώς την ίδια πίτα αλλά να τη μεγαλώσεις. Η ΝΔ λέει «μειώνω φόρους, αυτό δίνει κίνητρο για επενδύσεις κι έτσι αυξάνεται το ΑΕΠ και έρχονται νέες θέσεις εργασίας». Η ανάπτυξη και οι σταθερές δουλειές είναι άλλωστε και η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Όσον αφορά τα χρέη, η ΝΔ ήδη έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο που θα ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και θα βελτιώσει την ρευστότητα στην αγορά, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση.

Οι μειώσεις δηλαδή σε δημόσιες δαπάνες και οι απολύσεις θεωρείτε ότι θα είναι περιττές αν αυξηθεί το ΑΕΠ;

Απολύσεις στο δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν. Αντίθετα, θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού εκεί που πραγματικά τις έχει ανάγκη το κράτος, στην Παιδεία, την Υγεία, την Δημόσια Ασφάλεια. Εξήγγειλε για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία για προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή ενώ θα γίνουν και 1.500 προσλήψεις αστυνομικών.

Σε μια κυβέρνηση ΝΔ, ποια θεωρείτε ως θέματα άμεσης προτεραιότητας για το νομό Χανίων και ίσως για την Κρήτη γενικότερα, που θα πρέπει να προωθηθούν;

Είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα στα Χανιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά τις υποδομές μας. Εκτός από την επιτάχυνση αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν από την πρόσφατη κακοκαιρία, τρεις είναι για εμένα οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας: ο ΒΟΑΚ συμπεριλαμβανομένου όμως και του δρόμου που θα συνδέσει τον ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων, η αποκατάσταση της ενεργειακής επάρκειας των Χανίων ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος και, τέλος, η υλοποίηση έργων που αφορούν την διαχείριση του νερού στο νομό που είναι για μένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα προτεραιότητας. Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στον αγροδιατροφικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές και αλλού που θα μπουν και αυτά σε σειρά σταδιακά.

Στις εθνικές εκλογές η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία. Αν δεν επιτευχθεί αυτός με ποιους θα συνεργαστείτε;

Ο στόχος της ΝΔ είναι να είναι πρώτο κόμμα. Ένας δεύτερος στόχος είναι να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και τρίτον να είμαστε πρώτο κόμμα στα Χανιά. Οι Ευρωεκλογές ήταν το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα που θα λήξει στις 7 Ιουλίου. Πιστεύω ότι η ΝΔ θα κερδίσει και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως ακόμα και αυτοδυναμία να κατακτήσει η ΝΔ θα ζητήσει συναινέσεις. Την επόμενη ημέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η εκλογή προέδρου δημοκρατίας, η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα χρειαστούν συναινέσεις κι ελπίζω να το έχουν αυτό στο μυαλό τους και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ήσασταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά του όπως τα βιώσατε;

Με τον Πρόεδρο έχουμε δουλέψει μαζί 14 χρόνια, πολύ πριν μπει στην ενεργό πολιτική. Είναι ένας άνθρωπος με βαθειά γνώση των θεμάτων κι αυτό του επιτρέπει να γνωρίζει από πρώτο χέρι ο ίδιος τι πρέπει να αλλάξει σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης. Είναι ένας πολιτικός ρεαλιστής και ειλικρινής που απεχθάνεται το ψέμα και τον λαϊκισμό. Αναμόρφωσε τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να ανασυντάξει και την χώρα και θεωρώ ότι θα είναι ένας πολύ καλός Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης