Τα μέτρα του μνημονίουΠατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το non paper του Μαξίμου με τα προτεινόμενα μέτρα

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ελληνική πρόταση (Αγγλικά)


Μυρτώ Τσάβαλου, Μανώλης Φουσκολαγουδάκης, Μάριος Βελέντζας


Χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες έντονων διαβουλεύσεων έως ότου το κυβερνητικό συμβούλιο ανάψει το «πράσινο φως» στα μέτρα-φωτιά που προβλέπει η ελληνική πρόταση για το τριετές δάνειο από τον ESM (χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ), ύψους 53,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως -επί τω πλείστον- για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας έως τις 30 Ιουνίου 2018. Η επιστολή που εστάλη αργά το βράδυ της Πέμπτης στους θεσμούς δεν φέρει τις υπογραφές του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Πάνου Καμμένου.

Άμεση περικοπή του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, περικοπές συντάξεων 2,7 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους, σταδιακή κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου στους αγροτές και «τσεκούρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ορισμένα από τα μέτρα-φωτιά που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση που εστάλη στους θεσμούςΗ ελληνική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (1%, 2%, 3%, και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα) και δέσμευση για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να επαναπροσδιοριστούν -σε συνεννόηση με τους θεσμούς- λόγω της κακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και η επιστροφή 7,5 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν το 2015 από το Ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη δόσεων, χρήματα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ζητούν τη δέσμευση των δανειστών να τεθούν υπό διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του μακροχρόνιου χρέους μετά το 2022 και ρύθμιση του.

Βρυξέλλες: Μήνυμα ελήφθη

Την παραλαβή της ελληνικής πρότασης από τις Αρχές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ, Μικέλ Ράινς, και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.
Εγκρίθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο τα μέτρα-φωτιά με αντάλλαγμα τα 53,5 δισ. ευρώ του δανείου από τον ESM
Η πρόταση υπεβλήθη το βράδυ στη Βουλή και όπως έγινε γνωστό συνοδεύται από επιστολή του πρωθυπουργού και από κείμενο γραμμένο στα αγγλικά.

Στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από το Κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, με στόχο να εξουσιοδοτηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η μαραθώνια συνεδρίαση και οι ενστάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, φέρεται να δήλωσε «είμαι έτοιμος για συμφωνία» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το 95% των παρισταμένων τάχτηκε υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο, να εκφράζει ενστάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, φέρεται να δήλωσε «είμαι έτοιμος για συμφωνία», με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να εκφράζει τις ενστάσεις τουΕπιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του zougla.gr, μ' ένα σιβυλλικό του άρθρο, ο ιστότοπος έκφρασης των θέσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, Iskra, επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση δεν πέρασε από το κυβερνητικό συμβούλιο ομόφωνα, αλλά με πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται. Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγάζουν από το κάδρο της διαπραγμάτευσης ενδεχόμενο κούρεμα, παρ' όλο που ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε: «Γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες». Ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση. «Μην βιάζεστε τόσο πολύ, δεν θα αλλάξει» αρκέστηκε να απαντήσει.Το... «κοστούμι» των 12 δισ. ευρώ


Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η ελληνική πρόταση με τα δημοσιονομικά μέτρα εστάλη αργά το βράδυ της Πέμπτης στους θεσμούς, στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας για χορήγηση 3ετούς πακέτου χρηματοδότησης, ύψους 53,5 δισ. ευρώ και δεν φέρει τις υπογραφές του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Πάνου Καμμένου.

Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση φορολογικών ελλειμμάτων θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα, όπως:

 • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων, από 11% σε 15%, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
 • Επιπλέον αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 29% για τις επιχειρήσεις (αντί για το 28% που προβλέπεται).

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε non paper με 17 σημεία-κλειδιά της εισηγητικής έκθεσης (13 σελίδων) που εστάλη στους θεσμούς.


α) Τα 17 σημεία του non paper:

Σύμφωνα με non paper του Μεγάρου Μαξίμου:

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,

** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

9. Θέσπιση περιουσιολογίου.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

----------------------------------------------
β) Το νέο μνημόνιο (όπως εστάλη στα αγγλικά στους θεσμούς)/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ZOUGLA.GR


ΦΠΑ

Το νέο καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει τρεις συντελεστές, οι οποίοι θα επανεξεταστούν στα τέλη του 2016.

Ειδικότερα:

• 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
• 13% για βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, ξενοδοχεία, ενέργεια (λογαριασμοί φυσικού αερίου, ρεύματος), νερό.
• 23% στην εστίαση και στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.

Ωστόσο, διατηρείται η έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα τέλη του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά (Μύκονο, Σαντορίνη). Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά στις αρχές του 2017 θα συνοδεύεται από τη δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο zougla.gr, ανέφεραν πως το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ θα συνοδεύεται από τις ακόλουθες αλλαγές στην αγορά:

1) Αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ στα ακόλουθα προϊόντα:

* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).
* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί).
* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών αυξάνονται άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

2) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

3) Μειώνεται ελάχιστα από το 6,5% στο 6% ο συντελεστής για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

α) Ιδιώτες

 • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα από το 2016.
 • Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
 • Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε σκάφη αναψυχής (από 10% σε 13%). Αφορά πλωτά μέσα άνω των 5 μέτρων (από τα 10 μέτρα που ισχύει σήμερα) βάσει των φορολογικών δηλώσεων για το 2014.
 • Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.

β) Επιχειρήσεις

 • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.
 • Αύξηση του φόρου επιχειρηματικών κερδών για τα εισοδήματα του 2015 και αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%. (Η προκαταβολή εφαρμόζεται και στις ατομικές επιχειρήσεις, σταδιακά εώς το 2017).
 • Αύξηση φόρου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών με παράλληλη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης με βάση το τονάζ.
 • Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
 • Κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
 • Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία.
 • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

 • Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής
 • Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης


ΕΝΦΙΑ

 • Επιβολή ΕΝΦΙΑ και εφέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

 • «Ψαλίδι» κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ με στοχευμένη δέσμη ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 • Αποκρατικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, έως τον Οκτώβριο του 2015 θα έχει εξεταστεί άλλη εναλλακτική πρόταση με αντίστοιχο δημοσιονομικό όφελος.
 • Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
 • Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση:
α) περιφερειακών αεροδρομίων (με τους πλειοδότες που έχουν ήδη επιλεγεί)
β) ΤΡΑΙΝΟΣΕ
γ) ΕΓΝΑΤΙΑ
δ) ΟΛΠ και ΟΛΘ (καθορισμός ημερομηνίας για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015)
ε) Ελληνικού.


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που θα εφαρμόσουν πλήρως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010 (ν. 3863) και θα εφαρμόσουν πλήρως ή θα αντικαταστήσουν (με κάτι ισοδύναμο) ή θα προσαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις που προέβλεπε η μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2015, προκειμένου να επιτευχθεί ισοδύναμη εξοικονόμηση πόρων και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» επισημαίνεται στο ελληνικό έγγραφο.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου του 2015 θα αποφέρουν μόνιμα έσοδα της τάξεως του 0,25-0,50% του ΑΕΠ έως το 2015 και 1% του ΑΕΠ ετησίως από το 2016 και μετά.

Στα προτεινόμενα μέτρα του Ασφαλιστικού περιλαμβάνονται:

 • Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης και της προσαρμογής των ποινών για όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 67ο έτος ή το 62ο (με 40 χρόνια εισφορών) μέχρι το 2022, με άμεση εφαρμογή. Εξαιρούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία.
 • Ετήσια ποινή 10% αντί για 6% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (όπως αυτό διαμορφώνεται έως τη συμπλήρωση των νέων ορίων ηλικίας).
 • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Προβλέπεται να νομοθετηθεί άμεσα αυτή η αλλαγή και να αρχίσει να εφαρμόζεται για το 20% των δικαιούχων με υψηλή σύνταξη, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016.
 • Παροχή βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (67 έτη).
 • Ενσωμάτωση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και κατάργηση όλων των επιχορηγήσεων προς τα επικουρικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015 (Ουσιαστικά όλα τα έσοδα θα προέρχονται από ιδίους πόρους).
 • Αύξηση των εισφορών Υγείας στο 5-6% (από 4%) για τους συνταξιούχους.
 • Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβριο.
 • Αύξηση των κοινωνικών συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους (κοινωνική σύνταξη).

Παράλληλα, σύμφωνα με το ελληνικό έγγραφο, «για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:

- Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
- Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.
- Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση την καταβολή εισφορών.
- Υπαρξη βασικών στοιχείων για μία ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
- Κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.
- Εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα γίνει έως το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω νομοθεσίας για την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μειώσεις του λειτουργικού κόστους και πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, με βελτιωμένη εξισορρόπηση των αναγκών των «εύπορων» και «φτωχότερων» ταμείων, θα ενθαρρύνονται ενεργά
.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Διενέργεια διαβούλευσης προκειμένου να επανεξεταστεί όλο το φάσμα των υφιστάμενων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης. Στη διαβούλευση θα ζητηθεί η συνδρομή διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILΟ).

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

 • Πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις (εφαρμογή νέου πλαισίου από το φθινόπωρο).
 • Νέο σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης έως το δ' τρίμηνο του 2015.
 • Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με στόχο: α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νόμιμων εταιρειών, β) την προστασία των εργαζομένων και γ) την ενίσχυση των εσόδων από τον φόρο κοινωνικής ασφάλισης.


ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

 • Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους
 • Αντικατάσταση της έκπτωσης 20% για καταναλωτές υψηλής τάσης με κόστος βάσει τιμολογίων.
 • Νέο πλαίσιο υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης
 • Επανεξέταση της φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων
 • Ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού.

ΑΓΡΟΤΕΣ


 • Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης
 • Κατάργηση αγροτικών φοροαπαλλαγών έως το τέλος του 2017 (επιδότηση για πετρέλαιο, αφορολόγητο επιδοτήσεων).


ΑΓΟΡΕΣ - ΟΟΣΑ

 • Υιοθέτηση των περισσότερων προτάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
 • Άνοιγμα των εξής επαγγελμάτων: α) μηχανικών, β) συμβολαιογράφων, γ) αναλογιστών και δ) δικαστικών επιμελητών.
 • Απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς με πορθμεία.
 • Μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επενδύσεων.
 • Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.


ΔΙΚΤΥΑ 4-5G

 • Έσοδα μέσω της έκδοσης αδειών για δίκτυα 4G και 5G

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ - ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

 • Φορολογία 30% στον ηλεκτρονικό τζόγο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2015-16.
 • Προκήρυξη δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για την απόκτηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τον καθορισμό των σχετικών τελών χρήσης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
 • Φορολογία στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

 • Μεταρρύθμιση στο Ενιαίο Μισθολόγιο, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2016, θέτοντας τις βασικές παραμέτρους κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για το μισθολογικό κόστος και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η σύνδεση των μισθών με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού της. (Οι αρχές θα εγκρίνουν επίσης τη νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των εξειδικευμένων δικτύων των μισθών, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2015).
 • Ευθυγράμμιση μη μισθολογικών προνομίων όπως ρυθμίσεις άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, επιδόματα ταξιδιών και προνόμια, με τις βέλτιστες πρακτικές εντός τη ΕΕ, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
 • Ενστερνισμό των νέων όρων Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής για ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και του επιπέδου της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της πτωτικής πορείας των μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2019.
 • Πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν την απόδοση όλων των υπαλλήλων (στόχος η πρόσληψή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 μετά από μια διαδικασία ελέγχου).
 • Εισαγωγή νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας που θα εφαρμοστεί από το 4ο τρίμηνο του 2015. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία. Αυτό θα εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων, καθώς και τη στελέχωση του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης.
 • Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες. Εισαγωγή μέτρων για τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τεχνική βοήθεια για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση και τα δικαστικά στατιστικά.
 • Ενίσχυση της εξουσίας της ΕΛΣΤΑΤ.
 • Κατάρτιση αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Νομοθεσία για το οικονομικό έγκλημα και έρευνες κατά της διαφθοράς από πολιτικές παρεμβάσεις.

Αδειάζει η κλεψύδρα


Σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ώρες, έπειτα από την έγκριση της ελληνικής πρότασης από το κυβερνητικό συμβούλιο. Το e-mail με την εισηγητική έκθεση βρίσκεται πλέον στο στρατηγείο της Κομισιόν και έχει μπει στο μικροσκόπιο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών.

Το Σάββατο, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ είναι πιθανό την Κυριακή στις 17.00 ώρα Ελλάδας να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Την ίδια μέρα, στις 19.00 αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε..Παράλληλα, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα, με τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών να αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο. Ήδη, στο εσωτερικό των κομμάτων της συμπολίτευσης ακούγονται φωνές που αντιτίθενται στη σκληρότητα των μέτρων, τα οποία προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

«Δεν κάνουμε επιλογή υποταγής, δεν θα γίνει το "όχι" μνημονιακό "ναι". Δεν είμαστε όμηροι της Ευρώπης», είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δίνοντας τον τόνο όσων πρόκειται να ακολουθήσουν...

Προκειμένου να προλάβει το κύμα αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, 04:13